Under de mörkaste vintermånaderna kan det vara positivt att se fram mot ljusare tider med mer sol och D-vitamin och tillgång till bär som är färgrika och innehåller ämnen, flavonoider, som skyddar mot fria radikaler och andra omgivningsfaktorer som kan vara skadliga.

Anthocyaniner motverkar i djurförsök neurotoxicitet av amyloid-beta, en av komponenterna i utvecklandet av Alzheimer?s demens, sannolikt genom att minska verkan av syreradikaler i mitokondrierna. Anthocyaniner i hög halt finns framför allt i blåbär, jordgubbar, björnbär och blåa druvor (rödvin) och påverkar metabolismen på flera sätt, där dock antioxidanteffekten har en huvudroll.

Extrakt från blåbär, 0,1 mikrogram/ml, förhindrar skador på odling av celler från näthinna enligt en studie i British Journal of Nutrition, där man jämfört obehandlade celler, celler som exponerats för extraktet, celler som bestrålats med ljus från 400-800 nm våglängd och celler som fick både blåbärsextrakt och ljus. 400 nm är violett ljus på gränsen till ultraviolett (UV-A).

Näthinneceller som enbart bestrålats åldrades i förtid, fick nedsatt livslängd och utsöndring av VEGF, en faktor som befrämjar inväxt av blodkärl, en komplikation vid ögonsjukdomar. Båbärsextraktet förhindrade helt de skadliga effekter av strålningen och hade inga negativa effekter när enbart det fanns i odlingen.

De positiva effekterna inskränker sig inte till cellodlingar. Ögonläkaren Laszlo Galanthai-Fekete i Göteborg var pionjär på att behandla makuladegeneration, gula-fläcken-sjuka, med antioxidanter, inklusive blåbär, men även inkluderande selen, zink och vitaminer. Resultaten har spridit sig och bekräftats i flera studier från olika länder. Även fleromättade fettsyror som näthinnan är rik på bör tillföras, då dessa lätt oxiderar av fria radikaler

I en annan studie undersöktes vilken effekt tillförsel av en diet med blåbär och jordgubbar hade på skador orsakade av partiklar med hög energi. Som strålning valdes järnpartiklar som accelererats till hög hastighet. Partiklarna vållar omfattande skador på hjärnan och i andra organ, orsakade huvudsakligen av bildning av fria radikaler. Skadorna kunde signifikant minskas om djuren under 8 veckor före bestrålningen fick en diet som inkluderade 2 % blåbär och jordgubbar.

Studien är ett led i forskningen om hur man skall kunna skydda rymdfarare vid längre vistelse utanför jordens skyddande skikt, VanAllen-bältena, till exempel vid resor till månen eller mars då astronauterna blir exponerade för kosmisk strålning med höghastighetspartiklar som kan förstöra en stor andel nervceller. Det är ogörligt att ta med sig tjocka blyskydd och man blir tvungen att backa upp kroppens eget försvar så mycket det går. Sovjetisk rymdforskning på 1980-talet mätte antioxidantvitaminer hos kosmonauter före och efter rymdvistelse och konstaterade att vitaminerna förbrukades i ökad takt. Extra tillförsel motverkade effekterna och skyddade inte bara mot strålning utan även mot psykisk stress.

Sådana studier har relevans även för personer som stannar på jorden. Vi är alla utsatta för kosmisk strålning som slipper igenom jordens skydd och flertalet får bestrålning vid tandläkarbesök och medicinsk röntgen.

Effekterna av strålningen orsakar till största delen av träffar på kroppens vattenmolekyler varvid dessa splittras och bildar syreradikaler varav de mest aggressiva är hydroxylradikaler och superoxidradikaler. Även väteperoxid bildas. Eftersom kroppen till största delen består av vatten är sannolikheten för att vattenmolekyler blir måltavla mycket större än att det blir direkträffar på DNA och proteiner. Syreradikaler är vi alla utsatta för genom att luften innehåller 21 % syrgas och många studier visar att ett brett spektrum av antioxidanter minskar skadorna i mitokondrierna där cellernas syre används. Som kuriosa tyder även en nyutkommen studie på att det är en minskad risk för lungcancer om man bor på högre höjd, jämfört med låglandsboende..

Till artikel
Till artikel
Till artikel
Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)