Under de mörkaste vintermånaderna kan det vara positivt att se fram mot ljusare tider med mer sol och D-vitamin och tillgång till bär som är färgrika och innehåller ämnen, flavonoider, som skyddar mot fria radikaler och andra omgivningsfaktorer som kan vara skadliga.
Anthocyaniner motverkar i djurförsök neurotoxicitet av amyloid-beta, en av komponenterna i utvecklandet av Alzheimer?s demens, sannolikt genom att minska verkan av syreradikaler i mitokondrierna. Anthocyaniner i hög halt finns framför allt i blåbär, jordgubbar, björnbär och blåa druvor (rödvin) och påverkar metabolismen på flera sätt, där dock antioxidanteffekten har en huvudroll.
Extrakt från blåbär, 0,1 mikrogram/ml, förhindrar skador på odling av celler från näthinna enligt en studie i British Journal of Nutrition, där man jämfört obehandlade celler, celler som exponerats för extraktet, celler som bestrålats med ljus från 400-800 nm våglängd och celler som fick både blåbärsextrakt och ljus. 400 nm är violett ljus på gränsen till ultraviolett (UV-A).
Näthinneceller som enbart bestrålats åldrades i förtid, fick nedsatt livslängd och utsöndring av VEGF, en faktor som befrämjar inväxt av blodkärl, en komplikation vid ögonsjukdomar. Båbärsextraktet förhindrade helt de skadliga effekter av strålningen och hade inga negativa effekter när enbart det fanns i odlingen.
De positiva effekterna inskränker sig inte till cellodlingar. Ögonläkaren Laszlo Galanthai-Fekete i Göteborg var pionjär på att behandla makuladegeneration, gula-fläcken-sjuka, med antioxidanter, inklusive blåbär, men även inkluderande selen, zink och vitaminer. Resultaten har spridit sig och bekräftats i flera studier från olika länder. Även fleromättade fettsyror som näthinnan är rik på bör tillföras, då dessa lätt oxiderar av fria radikaler
I en annan studie undersöktes vilken effekt tillförsel av en diet med blåbär och jordgubbar hade på skador orsakade av partiklar med hög energi. Som strålning valdes järnpartiklar som accelererats till hög hastighet. Partiklarna vållar omfattande skador på hjärnan och i andra organ, orsakade huvudsakligen av bildning av fria radikaler. Skadorna kunde signifikant minskas om djuren under 8 veckor före bestrålningen fick en diet som inkluderade 2 % blåbär och jordgubbar.
Studien är ett led i forskningen om hur man skall kunna skydda rymdfarare vid längre vistelse utanför jordens skyddande skikt, VanAllen-bältena, till exempel vid resor till månen eller mars då astronauterna blir exponerade för kosmisk strålning med höghastighetspartiklar som kan förstöra en stor andel nervceller. Det är ogörligt att ta med sig tjocka blyskydd och man blir tvungen att backa upp kroppens eget försvar så mycket det går. Sovjetisk rymdforskning på 1980-talet mätte antioxidantvitaminer hos kosmonauter före och efter rymdvistelse och konstaterade att vitaminerna förbrukades i ökad takt. Extra tillförsel motverkade effekterna och skyddade inte bara mot strålning utan även mot psykisk stress.
Sådana studier har relevans även för personer som stannar på jorden. Vi är alla utsatta för kosmisk strålning som slipper igenom jordens skydd och flertalet får bestrålning vid tandläkarbesök och medicinsk röntgen.
Effekterna av strålningen orsakar till största delen av träffar på kroppens vattenmolekyler varvid dessa splittras och bildar syreradikaler varav de mest aggressiva är hydroxylradikaler och superoxidradikaler. Även väteperoxid bildas. Eftersom kroppen till största delen består av vatten är sannolikheten för att vattenmolekyler blir måltavla mycket större än att det blir direkträffar på DNA och proteiner. Syreradikaler är vi alla utsatta för genom att luften innehåller 21 % syrgas och många studier visar att ett brett spektrum av antioxidanter minskar skadorna i mitokondrierna där cellernas syre används. Som kuriosa tyder även en nyutkommen studie på att det är en minskad risk för lungcancer om man bor på högre höjd, jämfört med låglandsboende..