Många med besvär av amalgam, titan eller andra dentala material tvingas betala fyllningsbytet själva, trots att lagstiftning finns för att ge bidrag till detta. Som alltid drabbas de fattiga, dvs många av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar som länge varit sjukskrivna eller fått förtida pension/aktivitetsersättning. Viktigaste anledningen till uteblivet bidrag är okunskap, att tandläkarna tycker det är besvärligt att söka och att enskilda landsting har regelverk som försämrar möjligheterna.

Tandvårdsskadeförbundet har uppvaktat många myndigheter och blir bara hänvisade vidare, vilket skapar ett slags moment 22. Politikerna säger att lagstiftning finns, landsting och regioner mörkar eller sätter upp hinder för att lagstiftningen inte ska gälla fullt ut och ingen vill ta tag i frågan. Många av våra medlemmar känner sig helt rättslösa och har inte med egna medel råd att byta fyllningar de är allergiska eller överkänsliga mot. Detta trots allvarliga och handikappande symtom som smärta i muskler och leder, dimsyn, feber och/eller extrem trötthet.

Den ojämlika vården slår hårt mot enskilda personer, men ökar också samhällskostnaderna eftersom fyllningsbyte är en billig åtgärd jämfört med andra behandlingar, provtagningar och mängder av läkarbesök. En majoritet av våra medlemmar förbättrar hälsan efter fyllningsbyte.

Tandvårdsförordningens 6 och 7 §§ är lag och kom till för att ge personer som är allergiska eller på andra sätt får sjukdomssymtom av dentala material möjlighet till fyllningsbyte på landstingets bekostnad. Lagstiftningen gäller dels för personer som har bevisad allergi mot ett visst material och dels för personer som har varit långvarigt sjuka och som själva misstänker att amalgam eller andra dentala material orsakar symtomen. I det senare fallet var det lagstiftarens uttalade vilja att inga bevis skulle behövas för att fyllningsbyte skulle beviljas.

Tandvårdsskadeförbundet kan konstatera att flera landsting helt saknar information om denna möjlighet och inget landsting på sin hemsida har lättfattlig information om dessa paragrafer. Googlar man på amalgam, fyllningsbyte eller tandvårdsförordningen är det endast 57 % av landstingen respektive regionerna som ger någon som helst träff. 43 % av hemsidorna ger ingen vägledning alls.

På sjukvårdsupplysningens hemsida (om man kommer på att gå in på den) finns viss information, men Tandvårdsskadeförbundet anser att den informationen vinklats på ett sätt som gör att patienten kan tro att en läkare måste vara beredd att skriva intyg att symtomen beror på de dentala materialen. Detta var inte alls lagstiftarens avsikt utan 7 § ska ge möjlighet för personer som varit sjuka länge att pröva fyllningsbyte utan krav på bevis mellan symtom och dentalt materia eller oavsett diagnos.

För att få sanering enligt 7 § krävs förutom tandläkarens bedömning även läkarintyg. Våra nya medlemmar vittnar allt oftare om att läkare inte vill skriva dessa intyg. Läkarna hävdar att de inte kan intyga att det dentala materialet är orsak till sjukdomssymtomen. Läkarna har således ingen aning om vad som krävs för fyllningsbyte enligt 7 §. Läkaren ska egentligen bara intyga att patienten varit sjuk en längre tid (flera landsting har satt gränsen 2 år) och att olika undersökningar och behandlingar gjorts utan att man hittat orsak till symtomen och att symtomen finns kvar.

Våra nya medlemmar vittnar också om att tandläkare sällan vill lämna in ansökan om bidrag. Tandläkarnas argument är att det är krångligt och att bidragen sällan beviljas och de föreslår därför att patienten tar lån istället.

Tandvårdsskadeförbundet skrev i våras ett brev till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) för att be dem göra en riktad tillsyn över tandvårdsförordningens 6 och 7 §§ för att titta på vilken information som ges till patienterna, hur paragraferna tillämpas, möjligheten att hitta läkare som skriver intyg och i vilken grad tandläkare är beredda att för patientens räkning ansöka om stöd hos landstingen/regionerna.

Svaret på brevet om önskemål om riktad tillsyn gav ett vänligt men rätt bestämt svar och någon förhoppning om en riktad tillsyn från IVO:s sida har vi inte längre.

Se vårt brev och IVO:s svar via PDF-filerna nedan. Bilagt finns också med brevet till SKL (Sveriges kommuner och landsting) som lämnades i samband med en uppvaktning av denna arbetsgivarorganisation. Det är SKL som upplåter rum till den informella gruppen av tandläkare som träffas för att dra upp riktlinjerna för landstingens/regionernas hantering av tandvårdsförordningens 6 och 7 §§.

Guppens syfte är sannolikt att försvåra för tandvårdsskadade och tanken är troligen att genom ökade svårigheter och kraftigare restriktioner gör att färre söker bidraget och att man senare kan säga paragraferna kan tas bort.

Återigen det är bara de fattiga som drabbas. De som kan betalar hellre tio- till tjugotusen kronor för att bli friska än att stångas med tjuriga vårdgivare och ännu tjurigare tjänstemän på landsting och regioner. Hur våra medlemmar behandlas i vården är i allra högsta grad en politisk fråga och en fråga för de partier som vill bekämpa den ojämlika vården. En lösning kan vara att låta tandvården bli en del av hälso- och sjukvården.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)