Risker med fluor är hett debatterat, speciellt i länder och områden där man har allmän vattenfluoridering, men även i andra områden kan det lokalt vara betänkligt höga fluorhalter i vattnet.

Fluor ansamlas i benvävnad och kärlväggar och omsättningen är mycket långsam, speciellt i benvävnad Halten i vävnaderna bestäms av en balans mellan blodhalten, utsöndring via njurarna och upptaget i kärlväggarna. Mer än 90 % av nedsvalt fluor absorberas, främst i benvävnad varför långvarigt intag eller nedsatt avgiftning genom njurarna kan ge upphov till vävnadsskador.

I en studie undersöktes effekten på celler och djur av fluor i den koncentration som vanligtvis används vid vattenfluoridering (1,5 mg/l rekommenderas av WHO), och i en 10 gånger högre halt, då man kan få i sig fluor även från andra källor, på odlade celler från kärlväggen och på djur med nedsatt njurfunktion.

Till forskarnas förvåning gav fluor diametralt olika effekter på cellerna i odling och på njurarna hos djuren. De odlade cellerna var opåverkade av en nivå av fluor som motsvarar nivån i blodet efter intag av fluoriderat vatten. Cellerna var till och med skyddade mot toxiska effekter av förhöjda halter av fosfat genom en minskning av inlagring av kalciumfosfat.

Effekten på djur med från början nedsatt njurfunktion var diametralt motsatt – en starkt toxisk effekt. Kronisk njursjukdom inducerades av fluor i den lägsta dosen, och i ännu högre grad av en 10 gånger högre dos. Njurarnas kapacitet att utsöndra urea och creatinin minskade och blodnivåerna förhöjdes. Inte bara njurarna påverkades utan i aorta och andra artärer ökade inlagringen av kalcium i kärlväggarna. och mest i djuren som exponerats för den högre fluordosen.

Kronisk njursjukdom finns hos ungefär 13 % av världens befolkning, till avsevärd del orsakad av diabetes. Hos försöksdjuren med nedsatt njurfunktion åstadkom fluor i av WHO rekommenderade nivåer nedsatt artärfunktion, något som bör föranleda personer med risk för, eller redan nedsatt njurfunktion, att vara försiktiga med fluorexponering.

På många håll har man slutat med vattenfluoridering då nyttan för tänderna är tveksam och medför risker för fluoros av tänderna. Vid vattenfluoridering kommer flertalet livsmedel som kommer i kontakt med vatten att innehålla förhöjda fluorhalter. Andra källor är tandkrämer med vanligtvis 0,1 % fluor och fluorsköljningar och ?lackeringar inom tandvården. Flertalet tandlagringsmaterial av komposit innehåller och avger fluor.

Nobelpristagaren 2000, Arvid Carlsson, lyckades förhindra att allmän vattenfluoridering infördes i Sverige och ådrog sig hätska angrepp från fluorförespråkarna inom tandvården, analogt med senare agerande från amalgamförespråkare.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)