- Forskning
- Hälsa
Antibiotikaresistens är ett ökande problem. Men, i laboratorieförsök har forskare från Chalmers nu visat att antibiotika kan få hjälp att döda även resistenta bakterier. Detta om behandlingen kombineras med en speciell gel innehållande peptider.
Under ett antal år har forskare vid Chalmers tekniska högskola studerat ett nytt material. Detta skulle kunna bli ett effektivt komplement vid antibiotikabehandling, skriver forskning.se. Materialet består av en specialkonstruerad hydrogel som innehåller peptider, en sorts molekyler vilka är byggstenar för proteiner. Denna gel visade sig kunna döda många olika typer av bakterier, till och med de antibiotikaresistenta.
För att peptidgelen skall kunna användas i kombination med antibiotikabehandling har forskarna behövt säkerställa att materialet inte påverkar antibiotikan negativt.
Nu har en studie visat överraskande positiva resultat, uppger forskarna. Det har visat sig att antibiotikan blev mer verkningsfull tillsammans med materialet. Kombinationen förstärkte dessutom effekten mot vissa resistenta bakterier. Detta har man inte sett tidigare.
– När partiklar av hydrogelen kom i nära kontakt med bakterierna försvagades de och blev mer mottagliga för antibiotikabehandlingen. I vissa fall återfick antibiotikan sin effekt mot bakterier som tidigare varit resistenta, säger Annija Stepulane, doktorand i tillämpad kemi på Chalmers.
Forskare har tidigare försökt använda antimikrobiella peptider tillsammans med antibiotika, men då bara i form av en lösning. I denna form blir peptiderna mycket känsliga. De slutar fungera när de kommer i kontakt med kroppsvätskor, till exempel blod. När peptiderna däremot binds till en hydrogel så blir de betydligt mer stabila och kan vara aktiva längre.
Chalmersforskarna ser många fördelar med materialet. Med hydrogelen har de kunnat uppmäta bakteriedödande aktivitet under flera dygn, jämfört med några timmar i lösning.
– Det nya peptidbaserade materialet kan appliceras lokalt, alltså på en begränsad del av kroppen så att inte hela kroppen påverkas. Materialet är giftfritt och ger inga oönskade biverkningar, meddelar Martin Andersson, forskningsledare och professor i tillämpad kemi på Chalmers.
Forskarna uppger att hydrogelen, som även skulle kunna användas i form av en spray, har potential att höja både säkerheten och effekten när patienter får en antibiotikakur. Exempel som kan nämnas, är vid behandling av sår och för att förebygga sårinfektioner.
– Ofta vet man inte om bakterien som orsakat en sårinfektion är resistent mot ett visst antibiotikum när man inleder en behandling. Om peptidmaterialet används på såret samtidigt så ökar sannolikheten för att antibiotikasorten skall fungera mot bakterien. Då har man möjlighet att bota infektionen utan att behöva sätta in ytterligare typer av antibiotika, berättar Martin Andersson.
– Materialet skulle kunna användas på det sättet både inom sjukvården, till exempel efter operationer, en möjlighet som redan finns för veterinärvård i vissa länder, och i hemmiljö. Det skulle kunna fungera som ett vanligt plåster, särskilt om man är orolig för infektioner, fortsätter Martin Andersson.
Antimikrobiella peptider förekommer naturligt i våra kroppar och deras goda bakteriedödande egenskaper har varit kända sedan länge. Bakteriecellerna dör eftersom peptiderna skadar deras cellmembran.
Så kallade synergieffekter mellan peptider och antibiotika har visats tidigare, men då har det handlat om fria peptider i lösning. Det har dock varit svårt att få dem att fungera för klinisk användning eftersom fria peptider bryts ner snabbt. Den aktuella studien är den första som har visat effekt även när peptiderna är bundna till ett material.
Chalmersforskarna har tidigare visat att peptidmaterialet i sig dödar hela 99,99 procent av bakterierna på skadefri hud och att det dessutom behåller sin bakteriedödande förmåga i över två dygn. Det här innebär att materialet skulle kunna användas i många olika produkter, till exempel i sårvårdsmaterial och ytbeläggningar på medicintekniska produkter som förs in i kroppen, menar forskarna.