Dental Tribune är en tidskrift som är osedvanligt frispråkig för att vara en odontologisk publikation och man rapporterar även om förhållanden som inte huvudfåran av tandläkare vill kännas vid.

I två nya artiklar återger tidskriften starkt kritiska synpunkter när det gäller implantat. Den första, skriven av en tandvårdskonsult vid Kings College Hospital, England, refererar den starkt restriktiva policy som sjukhuset har för implantatbehandling. Den andra artikeln, från en tandklinik, uppmärksammar många av riskerna, men hävdar att man med kunskap om problemen och tidig behandling så får man en låg andel misslyckanden.

Artikel nummer ett har titeln: ?Dental implantology: evolution or the road to ruin?? och författaren skriver att patienter naturligtvis vill få behandling när tänder saknas eller är oreparerbara och att tandvården försöker ersätta med varierande slag av protetik, inklusive implantat, men att utvecklingen spårat ur.

De tidigaste implantaten av modell Brånemark hade en slät och polerad yta och var lättare att hålla rena, men nu har marknadskrafter fått tillverkarna, för att hävda sig på en alltmer konkurrensutsatt marknad och tjäna mera pengar, producerat en uppsjö av nya och påstått förbättrade produkter.

Emellertid, enligt författaren, svävar skuggan av periimplantit som en ond ande över verksamheten. Det finns ingen enighet om, eller vederhäftigt underlag för behandlingsmetoder av vad som nu har blivit en ny sjukdom. Periimplantit är en obönhörligt fortskridande sjukdom när den väl etablerats och kan orsaka spektakulära problem.

Bakterier som etablerar sig påverkas av den yta de koloniserar och gängorna försvårar behandling. För att påskynda inläkning har företagen lanserat produkter med allt ojämnare yta. Men hastighet är inte alltid bättre. Ytorna och gängorna utgör en idealmiljö för bakterier och nya nano-ytor utgör, enligt författaren, en super-motorväg för patogena organismer, flertalet redan kända, men en del sådana som inte tidigare upptäckts i munnen.

Vid Kings College Hospital sätter man huvudsakligen in implantat på personer som har störningar i tandutvecklingen eller fått traumatiska skador genom olyckor. Dessa patienter har oftast få lagningar och en välskött mun. Man sätter inte in på parodontitpatienter eller rökare. Detta står i stark kontrast till det vanliga förhållandet inom tandvården.

Författaren påpekar även att mekaniska problem blivit allt vanligare men att rapporterade fall sannolikt bara är toppen av ett isberg. Fästet mellan implantat och påbyggnad kan lossna, skruvar lossna eller spricka och bryggor eller kronor gå sönder.

Naturliga tänder hålls fast av ligament som har en stötdämpande effekt, men implantat är helt stumma och man känner inte lika väl hur hårt de blir belastade. Att alltmer aggressivt ersätta naturliga tänder med implantat verkar vara en oroande tendens som verkar vara helt irrationell och helt strida mot den ökande evidensen för olika komplikationer. Författaren ställer den retoriska frågan om hur många implantologer som skulle ge sig själva eller anhöriga samma behandling som de ger sina patienter?

Dagens teknik kommer att vara omodern inom en snar framtid, men den patient som fått implantat är fångad i en implantatfälla som kräver ständig behandling och författaren menar att det är en experimentell verksamhet utan licens.

I artikel två noteras att periimplantit förekommer hos 29 % av patienterna och att uppskattningen av antalet nya fall per år varierar mellan 28 och 56 % av implantatpatienterna och vid 12 till 43 % av implantaten. I USA och England kommer årligen ungefär 185000 patienter att drabbas. Ingen fungerande, vetenskapligt belagd behandling finns. Man försöker med mekanisk rengöring med ultraljud eller instrument, laserbehandling, klorhexidin, minocyklin, tetracyklin och väteperoxid och inget hjälper varaktigt, något som knappast förvånar då det är ogörligt att ta kål på alla bakterier och de snabbt kommer att återkolonisera behandlade områden.

Angreppen börjar ofta som mucosit, en inflammation i tandköttet som ofta inte uppmärksammas av patienten, men om tandläkaren set det och behandlar med rengöring och bakteriedödande medel kan vidare utveckling till periimplantit fördröjas.

Det finns ingen enighet om orsaken eller orsakerna till mucositen och periimplantiten; aktivering av parodontitbakterier, sekundär infektion, irriterande ämnen som cement eller andra främmande material, ocklusal överbelastning med mera har föreslagits.

Ingen av författarna tar upp reaktioner mot metaller som kvicksilver eller att titan faktiskt inte är ett biokompatibelt material utan ger upphov till en långsam avstötningsreaktion vars hastighet beror på individuella immunreaktioner, näringstillstånd, olämpliga kombinationer av metaller som guld och titan, ett elektrokemiskt vansinne.

Tf har sedan länge varnat för titanimplantat, men i stor utsträckning talat för döva tandläkaröron. Kanske kan ovanstående kritik inifrån tandvården ha större effekt.

Till fri artikel
Till fri artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)