Under Tf:s verksamhetstid, nu 36 år, har vi många gånger uppmärksammat hur vårdslöst och okunnigt man på många håll handskas med kvicksilver, även i verksamheter där man borde veta bättre.

Att avsiktligt utsätta arbetstagare för kvicksilver utan att vidtaga nödvändiga skyddsåtgärder är oförlåtligt men om det sker av oavsiktlig okunnighet, när man inte haft möjlighet att skaffa sig kunskaper om verkningarna, kan det vara mer förståeligt.

Sedan åtminstone medeltiden har man känt till verkningarna av kvicksilver på kroppsliga och mentala funktioner, men redan långt tidigare användes metallen, ofta i form av cinnober, kvicksilversulfid. Sulfiden har en vackert röd färg och användes som pigment, både som kroppsbemålning och vid olika religiösa ritualer, där vi bäst känner till användningen vid begravningar.

Mexikanska arkeologer har undersökt användningen av röda pigment i gravar från en tidsperiod av 1500 år, fram till den spanska erövringen. Den röda färgen bestod antingen av ockra, järnoxider, eller cinnober, kvicksilversulfid. Cinnober avger kvicksilverånga vid upphettning. I Teotihuacan, cirka 5 mil från Mexico City, hittade man en grav med ett delvis förbrännt skelett, täckt av cinnober, vilket tyder på att man kan ha använt både eld och cinnober vid begravningsritualer. Redan Mayaindianerna visste att man kunde framställa kvicksilver i metallisk form (Ancient Maya mercury. Science 217, 1982, 533).

Cinnober var eftertraktat och det är framför allt i gravar för de högre samhällsklasserna det förekommer. I en berömd och välbevarad grav från slutet av 600-talet, tillhörande härskaren Jaguartassen, täckte cinnober allting, kroppen med kläder, gravgods och till och med väggmålningarna, kanske därför som allt var välbevarat.

Arkeologerna undersökte först skeletten för att avgöra vilken sorts pigment som använts och sedan om kvicksilver hade trängt in i benen. Man uppmätte att kvicksilver endast fanns på ytan och att det inte hade avgett metalljoner till inre delar. Dock fann man undantag med kvicksilver inuti både skelettben och tänder, något som tydde på att individerna varit utsatta för kvicksilverånga eller nedsvalt kvicksilver i födan.

Kvicksilver inuti benen förekom framför allt i begravningar i områden med förekomst av cinnobermalm, vilket finns på flera håll i Mexico Cinnober har exploaterats sedan forntiden i Mexico och det finns flera tusen gruvtunnlar i områden med cinnobermalm. Den globala nedsmutsningen med kvicksilver började långt före modern tid.

Upptäckterna i Mexico är ingalunda de första arkeologiska fynden av kvicksilveranvändning. I nordvästra Spanien (Palencia, Kastilien) upptäckte man en 5000 år gammal grav med anmärkningsvärt välbevarade skelett i ett område som annars inte är gynnsamt för bevarande. Kropparna var täckta med 100-tals kilo cinnober som man fraktat dit från som närmast en förekomst 16 mil avlägsen. Forskarna som upptäckte graven noterar att begravningsgästerna sannolikt fick betala ett högt pris i hälsa. När man pulvriserar malmen dammar det och inandning ger lungskador och långsamt skador på andra organ. Ritualen hade tillgått så att man först låtit kropparna förmultna och sedan doppat och täckt benen i cinnoberpulver

Till artikeln
Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)