- Forskning
- Hälsa
Särskilt infektionskänsliga individer behöver tillskott av D-vitamin, konstaterar forskare vid Karolinska institutet i en artikel i Läkartidningen. De anser att tillskott på 2000-4000 IU per dag är bra för alla som ofta blir sjuka. De anser vidare att värdet vid provtagning bör ligga på 75-125 nanomol/liter och då i form av 25-hydroxyvitamin D. Det finns således anledning att antingen själv ta tillskott av D-vitamin eller be vårdcentralen ta prover för att kontrollera om tillskott behövs.
Vi vill nyansera debatten om D-vitamin, skriver forskarna Peter Bergman, Linda Björkheim-Bergman och Anna-Carin Norlin. Forskning kring D-vitamin förtjänar ett bättre öde än att avfärdas som ett område med »låg evidensgrad« baserat på sammanvägda metaanalyser. Enda sättet att öka kunskapen inom området är genom ytterligare forskning av hög kvalitet, dvs kliniska interventionsstudier på utvalda patientgrupper med målet att bekräfta resultat från experimentella studier. I första hand behövs alltså ny primär kunskap genom hypotesdriven forskning och inte fler registerstudier eller metaanalyser.
Anledningen till artikeln om D-vitamin är en tidigare artikel i Läkartidningen där enormt höga dagliga doser av D-vitamin lyftes fram och där patienten i fråga verkligen blev sjuk av alltför höga halter vid självmedicinering. Men det handlade om 50 000 IU per dag under en längre tid. Det är alltså enorma halter jämfört med de 2 000- 4000 IU som normalt rekommenderas. (Se mer Läkartidningen nr 23?24/2015).
Det forskarna reagerade mot i artikeln var tonläget och rubriksättningen där det varnades för höga doser av D-vitamin. Artikeln, menar forskarna, lämnar läsaren med en känsla att D-vitamin är en skadlig substans som helst ska undvikas och att evidens saknas för effekt vid de flesta indikationer. Beskrivningen kan leda till att patienter som skulle behöva tillskott av D-vitamin inte får det.
Denna dåliga svenska sommaren ökar behovet av D-vitamin för många och särskilt för dem som är infektionskänsliga, har vinter eller vårdepressioner eller har andra problem där D-vitaminbrist kan vara en bidragande orsak. Vi vill samtidigt påpeka att vissa personer kan få magproblem av D-vitamin som tas oralt. Ofta är det individuellt hur man reagerar och det viktiga är att var och en får pröva sig fram till vad som passar. Precis som för andra kosttillskott finns även genetiska avvikelser som gör att en del personer inte tar upp D-vitamin i den grad de borde, många som sitter inne hela sommaren får inte heller D-vitamin. Tillskott behöver många i dag och den individuella faktor borde den medicinska vetenskapen ta större hänsyn till i framtiden.
Tandvårdsskadeförbundet välkomnar denna nyanserade artikel och hoppas att fler forskare vill gå ut och försvara kosttillskott även i andra sammanhang då våra medlemmar ofta har behov av sådana. Nedan länkas även till svaret som kritikerna till D-vitamintillskott ger. Frågan är vad de är är ute efter – sannolikt inte att få folk friska. Man kan ifrågasätta det mesta, men folks erfarenhet av sin egen hälsa är också oerhört väsentlig.