Särskilt infektionskänsliga individer behöver tillskott av D-vitamin, konstaterar forskare vid Karolinska institutet i en artikel i Läkartidningen. De anser att tillskott på 2000-4000 IU per dag är bra för alla som ofta blir sjuka. De anser vidare att värdet vid provtagning bör ligga på 75-125 nanomol/liter och då i form av 25-hydroxyvitamin D. Det finns således anledning att antingen själv ta tillskott av D-vitamin eller be vårdcentralen ta prover för att kontrollera om tillskott behövs.

Vi vill nyansera debatten om D-vitamin, skriver forskarna Peter Bergman, Linda Björkheim-Bergman och Anna-Carin Norlin. Forskning kring D-vitamin förtjänar ett bättre öde än att avfärdas som ett område med »låg evidensgrad« baserat på sammanvägda metaanalyser. Enda sättet att öka kunskapen inom området är genom ytterligare forskning av hög kvalitet, dvs kliniska interventionsstudier på utvalda patientgrupper med målet att bekräfta resultat från experimentella studier. I första hand behövs alltså ny primär kunskap genom hypotesdriven forskning och inte fler registerstudier eller metaanalyser.

Anledningen till artikeln om D-vitamin är en tidigare artikel i Läkartidningen där enormt höga dagliga doser av D-vitamin lyftes fram och där patienten i fråga verkligen blev sjuk av alltför höga halter vid självmedicinering. Men det handlade om 50 000 IU per dag under en längre tid. Det är alltså enorma halter jämfört med de 2 000- 4000 IU som normalt rekommenderas. (Se mer Läkartidningen nr 23?24/2015).

Det forskarna reagerade mot i artikeln var tonläget och rubriksättningen där det varnades för höga doser av D-vitamin. Artikeln, menar forskarna, lämnar läsaren med en känsla att D-vitamin är en skadlig substans som helst ska undvikas och att evidens saknas för effekt vid de flesta indikationer. Beskrivningen kan leda till att patienter som skulle behöva tillskott av D-vitamin inte får det.

Denna dåliga svenska sommaren ökar behovet av D-vitamin för många och särskilt för dem som är infektionskänsliga, har vinter eller vårdepressioner eller har andra problem där D-vitaminbrist kan vara en bidragande orsak. Vi vill samtidigt påpeka att vissa personer kan få magproblem av D-vitamin som tas oralt. Ofta är det individuellt hur man reagerar och det viktiga är att var och en får pröva sig fram till vad som passar. Precis som för andra kosttillskott finns även genetiska avvikelser som gör att en del personer inte tar upp D-vitamin i den grad de borde, många som sitter inne hela sommaren får inte heller D-vitamin. Tillskott behöver många i dag och den individuella faktor borde den medicinska vetenskapen ta större hänsyn till i framtiden.

Tandvårdsskadeförbundet välkomnar denna nyanserade artikel och hoppas att fler forskare vill gå ut och försvara kosttillskott även i andra sammanhang då våra medlemmar ofta har behov av sådana. Nedan länkas även till svaret som kritikerna till D-vitamintillskott ger. Frågan är vad de är är ute efter – sannolikt inte att få folk friska. Man kan ifrågasätta det mesta, men folks erfarenhet av sin egen hälsa är också oerhört väsentlig.

Till artikel i Läkartidningen
Kritikernas svar

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)