Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Gratis tandställning för vem?
- Forskning
- Hälsa
En nyligen gjord studie visar stora orättvisor när det gäller möjligheten att rätta till felställda tänder. Studien visade att betydligt fler flickor än pojkar fick tandställning och att fler barn med föräldrar som är höginkomsttagare fick gratis tandställning. Kostnaden är hög och därför behövs ekonomiskt stöd till familjer med låga inkomster, men de får alltså inte del av subventionerna. Frågan är också om alla verkligen behöver tandställning eller om andra möjligheter finns för att korrigera bettet.
Herpesvirus kan förflytta sig genom hjärnan
- Forskning
- Hälsa
Med hjälp av experiment på möss har forskare från USA tagit reda på vilka delar av hjärnan som kan påverkas av herpesviruset, som tidigare har kopplats till Alzheimers sjukdom.
Starkt samband mellan tarmsjukdom och ledbesvär
- Forskning
- Hälsa
Personer som har IBD (inflammatorisk tarmsjukdom) drabbas oftare av spondylartrit, vilket ett tillstånd som orsakar smärta och stelhet i lederna. Sambandet är starkt, enligt en doktorsavhandling från Örebro universitet.
Podd om miljöföroreningarnas historia
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
Människorna bakom larmen heter en podd om miljöföroreningarnas historia med miljöforskaren Jana Johansson. Lyssna gärna på avsnitten om PFAS, DDT, surt regn och kvicksilver.
Positivt med periodisk fasta?
- Forskning
- Hälsa
Intermittent eller periodisk fasta har blivit populärt. Man hänvisar ofta till folk i jägarsamhällen som inte alltid fick mat regelbundet utan det kunde ta tid innan jakten lyckades. Forskning visar att det finns både för- och nackdelar med periodisk fasta och att det kan vara individuellt betingat. Hos en del uppträder tyvärr biverkningar och rekommendationen är att inte fasta under graviditet och amning eller när man är äldre.
Kroppens näringsupptag viktigt även för tänderna
- Hälsa
Kosten är viktig för tänderna och hälsan, men det gäller även näringsupptaget. Processen är lång och börjar redan i munhålan. Att tugga maten väl är nödvändigt för att den ska sönderdelas ordentligt så att enzymer med mera kommer åt att spjälka den till olika näringsämnen. Många faktorer påverkar och vissa tillskott av t.ex. bakterier kan behövas för optimal matsmältning och näringsupptag.