Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Guld och amalgam i kontakt
Utdrag ur publikationer. Sammanställda av Mats Hanson
Nervös för kvicksilver eller nervös på grund av kvicksilver
Västvärldens befolkning konsumerar stora mängder läkemedel med olika effekter på psykiska funktioner. De används för att motverka oro, ångest, depressioner mm., men botar knappast patienterna. Ofta har de påtagliga biverkningar, även psykiska och är beroendeframkallande. Även läkemedel, avsedda för behandling av andra sjukdomar, kan hos en del patienter ge psykiska bieffekter.
Akrodynia
Eller den lärorika historien om hur man i över 100 år kan ungå att upptäcka kvicksilverförgiftning. Hur många har hört talas om när vetenskapen besegrade sjukdomen Akrodynia? – Ingen, eftersom det knappast är något man skryter med. Vetenskapen borde kunna lära desto mera av historien. Tyvärr verkar det dock vara så, som det står i den toxikologibok som nu används vid våra läroanstalter: ?Människan har uppenbarligen svårt att lära av historien.?
Vad har du i roten?
Många medlemmar har dåliga erfarenheter av tänder som rotfyllts, försetts med förgylld mässingsskruv och amalgamkrona. Första misstanken gäller vanligtvis metallerna i skruv och amalgam och den ur korrosionssynpunkt synnerligen olämpliga kombinationen. Nedbrytning av benvävnaden runt tandrötterna är ingen ovanlighet och anger en kronisk inflammationsprocess. Nedbrytningen kan orsakas av metaller och/eller av bakterier.