Artiklar
Morgonstund har guld i mund?
För en kemist har guld och kvicksilver en alldeles speciell relation. Varje kemist vet att han ska ta av sig eventuella guldringar om man ska hantera kvicksilver, annars riskerar man att förstöra ringarna. Likaså är det väl känt att guldletare i Amazonas håller på att förstöra miljön, sin egen och indianernas hälsa, genom att lösa ut guld från guldsand med kvicksilver och sedan elda under extraktet för att ånga bort kvicksilvret. Samma metod har använts sedan antiken för guldextraktion och förgyllning.
Parkinsons sjukdom
Den neurologiska sjukdomen Parkinson beskrevs av läkaren med samma namn 1817. Sjukdomen gick då under namnet “the shaking palsy” eller “paralysis agitans”. Först senare fick den namnet Parkinsons sjukdom. Sjukdomen fanns knappt eller var mycket ovanlig före 1817.
Kalciumbalansen störd
Både på experimentell och teoretisk grund finns starka skäl att misstänka att en av huvudeffekterna av elektromagnetiska fält är störning av kalciumbalansen (Krabakhtsian et al, 1994).
Amalgamsjuka eller något annat?
Amalgamsjuka ger många olika och ibland diffusa symtom. Det finns andra sjukdomar som har förvillande lika symtom. Den norske läkaren Harald Hamre skriver här vilka symtom och sjukdomar som kan förväxlas med amalgamsjuka.
Tandinfektioner
I en artikel i Tf-bladet nr 4 1994 beskrev tandläkare Birger Rockler hur kroppen reagerar på lokala skador i anslutning till tänderna. Här beskriver han några patientfall, som visar tydliga tecken på symtom långt från tanden, men där tanden ändå är den troliga orsaken.
Teorier om ALS
ALS beskrevs första gången 1850 av den franske läkaren Aran. Han angav då att 3 av de 11 beskrivna fallen hade varit blyexponerade och 2 tidigare haft symtom på blyförgiftning. Det finns ett avsevärt antal studier som visar samband med blyexponering och andra tungmetaller.