Infektioner i tandrötter gör att tanden så småningom dör. Tandläkaren rensar rotkanalerna och försöker täta så gott det går med så kallad guttaperka. Det blir aldrig helt tätt. Alltid finns hålrum som bakterier trivs i kvar. Därtill har tanden mängder av små fina dentinkanaler som genomborrar tandbenet och från utsidan kan aldrig dessa kanaler tätas. Dentinkanalerna blir säte för bakterier och andra skadliga mikroorganismer.
Tandhälsoförbundet rekommenderar att rotfyllda tänder tas bort då de utgör stor risk för kroniska infektioner. Var och en måste förstås avgöra det själv.
Så gott som alla tandläkare rekommenderar rotfyllning och det kan vara svårt att hitta en tandläkare som är villig att dra ut tanden ens om patienten själv vill det.
Inga bra och giftfria rotfyllningsmaterial finns, vilket är ytterligare en anledning till att ta bort infekterade tänder. Tandhälsoförbundet avråder från rotfyllningsmaterialet N2 framför allt på grund av att det innehåller eugenol (nejlikolja) som känsliga individer kan vara allergiska mot. Tidigare var det förbjudet i Sverige, men har åter börjat användas då Sverige inte har något undantag för detta i EU.
En del av våra medlemmar har fått material med sulfa som de blivit känsliga för.