Nyheter
Inflammationer eller infektioner i käkbenet
- Forskning
- Hälsa
Käksmärtor, extrem trötthet, värk i muskler och leder eller kroniska sjukdomar som Parkinson, reumatism med mera är vanligt förekommande och sällan får man som patient reda på orsaken till de allvarliga besvären. Man kan få hjälp med smärtstillande eller remitteras till samtalsterapi för att man ska lära sig leva med allvarlig smärta. Erfarenhet finns dock att vissa besvär kan bero på inflammationer i käkbenet och/eller infektioner. Det senare oftast under rotfyllda tänder. Med rätt diagnos och behandling kan en del bli friska eller i alla fall slippa symtom.
Förslag till nytt högkostnadsskydd för tandvård
- Hälsa
- Politik
Nu har utredningen om ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård presenterat sitt slutbetänkande. Regeringens utredare föreslår ett system där en vanlig tandvårdsbehandling kan komma att kosta mellan 100 och 400 kronor.
Swedental 2024 i Göteborg
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Swedental och Odontologisk Riksstämma är Nordens största mötesplats för hela tandvården. Arrangemanget äger rum 13-15 november 2024 på Svenska Mässan i Göteborg.
Omsorg och trygghet är viktigt för äldre i särskilt boende
- Forskning
- Hälsa
Många äldre har svårt att klara av sina dagliga aktiviteter i hemmet och vill därför flytta till ett särskilt äldreboende där de kan få vård 24 timmar om dygnet. Beslutet grundar sig på känslor av ensamhet och otrygghet, men också en känsla av att vara i beroendeställning. Detta enligt en avhandling vid Örebro universitet.
Tandborsten kan vimla av virus
- Forskning
- Hälsa
Genom att analysera vanliga personers tandborstar och duschmunstycken har forskare upptäckt över 600 virus. Trots att det låter äckligt, kan detta faktiskt vara nyckeln till att bekämpa ett allvarligt hälsoproblem.
Ärftlig risk för karies
- Forskning
- Hälsa
Samhället har en tendens att skylla på individen när det gäller dålig tandhälsa. Men nu har forskare hittat gener som kodar för hur lätt man har att få kariessjukdom. Har man dåliga gener är det förstås extra viktigt med tandborstning med mera. Den som har de bra generna får nästan aldrig hål i tänderna även om de missköter tandhygienen, enligt forskning vid Umeå universitet.