Nyheter
Ansök själv om sjukskrivning
- Dentala material
- Forskning

Två läkare skriver i tidningen Dagens Medicin att de tycker att patienten själv ska ansöka om sjukskrivning hos Försäkringskassan. Anledningen är att Försäkringskassans tjänstemän ändå är de som fattar besluten och att sjukintyg tar tid för läkarna att hantera. Enligt läkarna räcker det med att tjänstemännen begär in journalutdrag vid behov.
Bastubad minskar risken för demens
- Forskning
- Hälsa
Läkartidningen skriver om en finsk undersökning som tyder på att risken för demens minskar betydligt vid regelbundna bastubad. Undersökningen gjordes i form av en enkät som skickades till 2315 män 42-60 år med frågor om hur ofta de badade bastu. Jämfört med män som badade bastu en gång per vecka hade de som badade 4-7 gånger per vecka 64-65 % lägrer risk för demens och Alzheimers sjukdom. Kan orsaken vara bättre avgiftning vid bastubad?
Etiska och praktiska problem vid behandling av dementa
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
De flesta äldre har egna tänder kvar under hela sitt liv. Det kräver mer av sjukvården och särskilt gäller det behandling av äldre dementa. Hos dementa försvinner kognitiva funktioner och kanske hör och ser de dåligt. Det tar tid och kräver mycket av tandläkaren för att genomföra tandvården. Det kan också uppstå etiska dilemman både gällande åtgärder och övrig behandling.
Även en liten ökning av zinkintaget har positiva effekter på DNA
- Forskning
- Hälsa
Många livsmedel är berikade med vitaminer och mineraler, dels för att återställa nivåerna till dem som fanns i utgångsmaterialet före behandling i livsmedelsindustrin, och i andra fall för att korrigera för låga halter av essentiella ämnen i den ursprungliga födan.
Förbättring efter amalgamsanering bekräftas igen
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Nya undersökningar kommer ständigt som bekräftar tidigare forskning om amalgamets risker. Nu har ytterligare en i raden publicerats som visar att symtomen minskar efter amalgamsanering och att hälsoförbättringarna håller i sig efter både tre och fem år. Det handlar om kronisk trötthet, värk i muskler och leder, psykiska besvär och mycket mer. Vad gör Socialstyrelsen för att föra ut denna kunskap till läkare och tandläkare?
Tänderna kvar på ålderdomen ger ökad kostnad
- Forskning
- Hälsa

På 1980-talet var 60 procent i åldern 65-81 år tandlösa i Danmark. 2005 hade siffran sjunkit till 20 procent. Äldre i Sverige hade fler tänder i behåll och 2003 var det bara en procent av dem över 70 år som var tandlösa. Alltfler äldre har således tänderna i behåll, vilket innebär att de behöver tandvård. Samhällets kostnader för tandvården ökar därför och kommer också att öka i takt med att fler lever längre. Detta redovisas i en dansk vetenskaplig rapport i Tandläkartidningen.