Nyheter
Dagens medicin: lussekatt med saffran
- Forskning
- Hälsa

Saffranskrokus är en medicinalväxt med anor sedan bronsåldern. Saffran har hormon- och antioxidanteffekter vid låga nivåer, upp till 1,5 gram/dag, men kan ge allvarliga biverkningar vid högre intag. Ett antal nya studier om effekter av saffran har publicerats sedan vi senast skrev om ämnet på hemsidan (2015.12-18).
Giftigt kvicksilver i tandläkarkliniker

Tandläkarkliniker som läggs ned är rena giftbomberna. I Vimmerby ställer miljö- och hälsoskyddsnämnden stränga krav på kontroll och åtgärder då en tandläkarmottagning flyttar. Hur många människor bor i hus där gamla tandläkarmottagningar funnits? Förgiftningsrisken är stor om bostaden tidigare haft tandläkarmottagning.
Influensavaccin skyddar dåligt
- Hälsa

Vacciner är alltid en riskfaktor då de är tillverkade för att trigga immunförsvaret att bilda antikroppar. Nu visar det sig dessutom att en del vacciner inte är särskilt verksamma mot de sjukdomar de ska skydda mot. Den amerikanska vaccinationsmyndigheten (SDC) berättade att influensavaccinet 2014-2015 gav effektivt skydd endast i 19 procent av fallen. För vaccinering via nässpray kunde CDC inte finna någon som helst skyddande effekt. Är det då värt att utsätta sig för de risker för biverkningar som finns vid vaccinering?
Brist på fleromättade fettsyror vid schizofreni och depression
- Forskning
- Hälsa
Olika sjukdomar har ofta gemensamma bakgrundsfaktorer som ökar risken att insjukna. Brist på antioxidanter och fleromättade fettsyror finns vid flera neurologiska och psykiska sjukdomar och även vid till exempel hjärt-kärlsjukdom.
Kommer amalgam att tillåtas även i Sverige?
- Hälsa
- Politik
EU:s länder klarade inte att komma överens om ett generellt amalgamförbud ens så långt bort som år 2022. Tandvårdsskadeförbundet undrar vad detta innebär för Sverige? Kan amalgam komma att användas på vuxna då EU:s nya beslut trätt i kraft?
Stopp för amalgam på barn och gravida
- Hälsa
- Politik

EU och dess medlemsländer har nu fattat beslut om slutliga formuleringar i amalgamfrågan. Amalgam förbjuds att användas på barn och gravida från 2019. Däremot blir det inget direkt amalgamförbud i den allmänna tandvården, men krav på nedfasning. Trots allt innebär detta ett tydligt erkännande av amalgamets giftighet. Stefan Eck som i somras formulerade förslaget är dock besviken.