Nyheter
Ny prisjämförelsetjänst i tandvården
- Hälsa
- Politik

Regeringen har gett TLV i uppdrag att föreslå hur en prisjämförelsetjänst inom tandvården ska se ut. Syftet är att underlätta för patienten att bedöma tandläkarens prissättning för att därigenom öka konkurrensen. Tjänsten kommer dock inte att träda i kraft omedelbart då slutredovisning av uppdraget ska ske först den 15 juni 2018.
Genetiskt ändrade enzymer med allergirisker i många produkter
- Forskning
- Hälsa
I ökad utsträckning används i olika industrier modifierade enzymer som inte faller under någon lagstiftning inom EU. Enzymerna är inte ändrade på samma sätt som man gör med genmodifierad föda, GMO, utan förändringarna åstadkoms genom att man använder sig av bakterier eller svampar, och produkterna räknas därvid som ”naturliga”.
Rättsliga efterspel för tandläkare
- Hälsa
Chefsåklagare Daniel Edsbagge i Uddevalla tar upp klagomålen på en tandläkare i Västsverige till rättslig prövning. Anledningen är att tandläkaren varit alkoholpåverkad på arbetstid och som gjort flera behandlingar som varit felaktiga eller på andra sätt skapat lidande för patienterna. Brottsutredningen gäller vållande av kroppskada.
Skandalen fortsätter
- Hälsa
- Politik
Flera patienter har tvingats göra om behandlingar hos en tandläkare. En del av detta går på tandläkarens försäkring, men denne har en självrisk på 10 000 kr. Tandläkaren vägrar betala och då måste, enligt försäkringsbolaget IF, patienten betala och sedan kräva pengarna tillbaka från tandläkaren. Känns inte som en försäkring som gynnar patienten. Försäkringsbolaget borde ta på sig kostnaden för att kräva tandläkaren på självrisken.
Kampanjar för ett amalgamförbud i Europa
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Organisationer i hela Europa och hela världen har gått samman för att förmå EU:s länder att besluta om ett amalgamförbud till 2022. Beslutet omfattar förhoppningsvis även ett omedelbart förbud att använda amalgam på barn och gravida. Det handlar om en kvicksilverkonvention som förutom amalgamet även kommer att införa andra bestämmelser för att minska europas kvicksilverutsläpp.
Bakterier i käkbenet och osteomyelit
- Forskning
- Hälsa

Infektioner i käkbenet eller mandibukär osteomyelit kan uppstå i käkbenet både hos barn och vuxna personer. Få forskningsrapporter finns och tandvården åtminstone i Sverige känner dåligt till detta tillstånd. Bakterier som bildas är anaeroba och dör då de kommer upp i luften. Provtagning kan göras, men då måste en biopsi av det infekterade benet tas. Det går också att undersöka tätheten i benet.