Nyheter
Kan det vara skadligt att peta sig i näsan?
- Forskning
- Hälsa
Skadliga smittoämnen som förs in i kroppen via näsan kan öka risken för olika sjukdomar, på sikt även Alzheimers. I en artikel berättar forskarna om hur de resonerar när det gäller riskerna med att peta sig i näsan.
Personer med beroende får mer sällan tandvård
- Hälsa
- Politik
Årets uppföljning från Socialstyrelsen visar att personer med långvarigt skadligt bruk eller beroende mer sällan får tandvård än den övriga befolkningen. Många besöker bara tandvården akut.
Bruxism ger ökad risk för implantatförlust
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Risken för implantatförlust är större för de patienter som har diagnostiserats med bruxism. Detta har svenska forskare kommit fram till i en nyligen publicerad systematisk översikt.
Periimplantit och val av material för implantat
- Dentala material
- Hälsa

I dag får årligen omkring 20 000 personer implantat i käkbenet och flertalet av dem är av titan. Det är inte ovanligt med infektioner runt implantaten och i värsta fall kan det leda till benförluster och att implantatet ramlar ut. Periimplantit är således en ny sjukdom som uppstår runt implantat. Det alternativa materialet heter Zirkonia och är ett keramiskt material med god hållfasthet som sällan ger upphov till periimplantit. Sjukdomen kan alltså förebyggas genom rätt val av material.
Ozongas i tandvården - tar bort karies
- Forskning
- Hälsa

Ozonterapi i tandvården innebär att tandläkaren använder ozongas eller ozonerat vatten eller olja för att ta död på bakterier i käkbenet eller på tänderna. Ozon är ett kraftfullt medel för att döda bakterier, virus och andra mikroorganismer. Tandhälsoförbundet förordar ozonbehandling framför allt vid borttagning av infekterade rotfyllda tänder eller vid borttagning av infekterade tänder som inte är rotfyllda. Anledningen är att man då fått in bakterier i tandroten och mestadels även ned i käkbenet. Där kan infektioner bildas som försämrar läkningen och skapar en inflammation som kan ställa till med problem i hela kroppen.
Muntorrhet vanligt hos äldre
- Hälsa

Känsla av muntorrhet beror oftast på minskad salivproduktion och är man muntorr ökar risken för karies. Åldrandet bidrar till muntorrhet, men störst risk utgör mediciner. Ibland kan en viss medicin ersättas av en annan som har mindre påverkan på salivproduktionen. Apoteken har pharmaceuter som kan göra bedömningar av medicinernas påverkan på salivsekretionen. Beställ tid för genomgång av medicinanvändningen. Fundera också på om du verkligen behöver alla mediciner.