Nyheter

FDI leder projekt för minskad amalgamanvändning

Varför vill FDI (World Dental Federation) leda ett projekt för att minska amalgamanvändningen i Östra Afrika? Anledning finns att misstänka ett egenintresse.

Läs mer »

Tre år och en kvicksilverkonvention

World Allians for Mercury-Free Dentistry har nu funnits i tre år och haft som mål att avveckla amalgam i tandvården i världens länder. Internationellt har deltagandet i UNEP:s möten för att åstadkomma en kvicksilverkonvention varit viktigast. Via Alliansen har föreningar i många olika länder samverkat och bidragit till beslutet att amalgam ska minska i alla världens länder.

Läs mer »

Kvicksilver i blod korrelerar till amalgamfyllningar

Många vet det redan…men nu har ytterligare en studie visat att kvicksilverhalt i blod korrelerar till amalgamfyllningar. Studien är gjord på barn och man fann också korrelation till fiskkonsumtionen. Barn i Kina och Ekvador hade högre andel kvicksilver i blodet jämfört med barn från Europa. Flera länder i Europa sätter inte längre in amalgam på barn, vilket kan vara en orsak.

Läs mer »

Kenya avvecklar amalgam

Regeringen i Kenya har snabbt tagit tag i utfasningen av amalgam och kvicksilver i tandvården. Deras miljödepartement kontaterar att amalgam står för 10 procent av världens konsumtion av kvicksilver och därför utgör amalgam en betydande del av spridningen av kvicksilver till miljön. Dessutom har det “negativ effekt på människors hälsa och på miljön”.

Läs mer »

Tio procent har besvär av dentala material

En nyligen publicerad vetenskaplig artikel visar att tio procent av 65- respektive 75-åringar i två län anser att de har problem med dentala material och lika många har bytt fyllningar på grund av detta. De som upplevde problem hade sämre hälsa och högre andel amalgamfyllningar jämfört med hela den undersökta gruppen. Resultatet gällde även efter korrigering av socioekonomiska faktorer.

Läs mer »

Ny metod mäter mikrosprickor i tänderna

Att amalgam ger upphov till mikrosprickor i tänderna är ingen nyhet. Christer Malmström skrev om detta redan 1986 och kunde också fotgrafera sprickorna. Nu skriver Tandläkartidningen om en ny infraröd metod att fota mikrosprickor. Kanske kommer då sprickor i tänder lagade med amalgam att bli tydligare.

Läs mer »

Sida 645 av 726 sidor < Första  < 643 644 645 646 647 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)