Nyheter

Både delseger och tillbakagång

Regeringen informerade igår (6/9) om att 3,4 miljarder kronor budgeterats för billigare äldretandvård, men beslutet träder inte i kraft förrän den 1 januari 2026. Samtidigt sänks gränsen för gratis tandvård för unga vuxna från 23 till 19 år. Regeringen har ingen färdig plan för hur subventioner till äldre ska fördelas. Bra är ändå att ministern tydligt uttalade att tänderna är en del av kroppen och att tandvård ska prioriteras för de mest behövande. 

Läs mer »

Lita inte helt på hudcancer-appar

Fler och fler mobilappar använder sig av AI (artificiell intelligens) för att upptäcka hudcancer. Man bör tänka på att många appar, som används utanför vården, har brister vilka kan påverka analysen av hudförändringar.

Läs mer »

Tf-bladet online

Nu har vi lagt ut ytterligare tre årgångar av Tf-bladet här på hemsidan. Tidningen finns att läsa i bläddringsbara versioner från nummer 1/2011 till och med nummer 4/2022.

Läs mer »

Ökar verkligen kött diabetesrisken?

Nyligen publicerades en observationsstudie som associerar rött kött till ökad risk för typ 2-diabetes. Kontrollerade och randomiserade koststudier visar däremot inte samma koppling. Det är skillnad på resultaten från kontrollerade studier och från studier som bygger på observationer.

Läs mer »

Förbättras tandköttet av hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är ett intressant ämne som hjälper kroppen att behålla vatten och är viktigt för leder, hudens elasticitet och slemhinnor bland annat i munhålan. Hyaluronsyra kan minska muntorrhet, förbättra läkning och reducera djupa tandköttsfickor. Som alltid behövs mer forskning, men att smörja tandköttet med hyalurongel kan för en del vara värt att pröva. 

Läs mer »

Visar röntgen implantatproblem?

Många får i dag implantat antingen av titan eller keramiska material. Titan har förmåga att trigga immunförsvaret och därför kan en del ha problem med dem. Men det är inte alltid lätt att se på röntgen om komplikationer uppstått. Danska tandläkartidningen redovisar för- och nackdelar med konventionella röntgenmetoder. Inte ens tredimensionell röntgen visar alltid sanningen. 

Läs mer »

Sida 13 av 721 sidor < Första  < 11 12 13 14 15 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)