Nyheter

Gluten och nervsmärtor

Känslighet mot gluten kan skapa många problem och då inte bara med magen. Det handlar ofta om extrem trötthet och eftersom tarmslemhinnan förstörs kan vitamin- och mineralbrister uppstå. Mindre känt är att nervsmärtor i armar och ben också kan orsakas av känslighet mot vissa glutenproteiner. Om orsakerna till nervsmärtorna är okända kan det vara intressant att testa en helt glutenfri diet under någon månad eller mer. Försvinner besvären så är man på rätt väg och kan behöva hålla en glutenfri diet resten av livet. 

Läs mer »

Stoppa karies naturligt

Karies uppstår då mat eller bakterieplack försurar saliven eller tandens yta. För att neutralisera surheten frigörs små mängder av kalcium och fosfater, som så småningom kan leda till karies (hål i tänderna). Processen är till att börja med långsam. Det går att remineralisera skadan med rätt kost och tandkräm som hjälper kroppen. Bäst är förstås att förebygga, men har karies uppstått kan man vända utvecklingen. 

Läs mer »

Bra tandhälsa viktigt även för övrig hälsa

Alltfler tandläkare och forskare upptäcker riskerna med dålig tandhälsa. Något som Tandhälsoförbundet hävdat under årtionden. Nu hoppas vi att det ska bli mer fokus på tandhälsan och att den tydligare kommer att ingå i folkhälsoarbetet. Numera handlar det mycket om bakterier, men även metaller och olika tandvårdsmaterial har stor betydelse.

Läs mer »

Ny chef för Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har stor betydelse för vad som är tillåtet eller inte tillåtet i tandvården. Nu har läkaren och tidigare GD:n på Läkemedelsverket tillträtt som chef för Socialstyrelsen. Tandhälsoförbundet hoppas förstås på förbättringar och bland annat har vi önskemål om bättre diagnostisering och behandling av inflammationer inuti käkbenet. 

Läs mer »

Ungdomar engageras i Minamatakonventionen

Youth Dialogue (YD) är ett initiativ från Japans miljöministerium (MOEJ). Programmet startades för att uppmuntra en dialog mellan ungdomar från Minamata och andra unga människor runt om i världen.

Läs mer »

Om en tand slås ut eller skadas

Dessvärre händer det att tänder blir utslagna eller skadas i olyckor. Om man har varit med om en sådan olycka bör man alltid låta sig undersökas av en tandläkare. Det är viktigt oavsett om det är mjölktänder eller permanenta tänder som har skadats.

Läs mer »

Sida 16 av 721 sidor < Första  < 14 15 16 17 18 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)