Nyheter
Sjuk, men doktorn hittar inget fel. Kan det vara tänderna?
- Hälsa

Vem som helst kan bli sjuk på grund av problem i tänderna. Det handlar om allergier mot dentala material, infektioner i tänder, käkben eller tandköttet och risk att en tand är för hög eller att man biter snett. Allt påverkar hela kroppen och man kan få problem var som helst i kroppen.
Tänderna bildas i fosterstadiet
- Hälsa

Mjölktänderna bildas redan i vecka 5-6 av graviditeten och de permanenta tänderna fyra och en halv månad in i graviditeten. Därför är det viktigt att mamman får tillräckligt med näring för att fostrets tänder ska utvecklas på ett bra sätt. Man kan också undra varför barn först får mjölktänder och för att tappa dem och sedan få de permanenta tänderna.
Tredimensionell röntgen hittar rotinfektioner
- Forskning
- Hälsa

Många tandläkare har svårt att se infektioner i tändernas rötter och särskilt gäller det kindtänderna som har tre eller flera rötter. Med vanlig tandläkarröntgen kan en rot skymma infektionen och en panoramaröntgen visar inte heller alltid alla tandrötterna. Tredimensionell röntgen (CBCT) klarar bättre att diagnostisera infektioner i kindtänderna, men inte ens en sådan röntgen är helt säker. Fler borde dock få 3-D-röntgen då de har oförklarliga besvär med tänderna.
Q-10 är bra för munhälsan
- Hälsa

Vitamin Q-10 är mest uppmärksammad som bra för hjärtat, men forskning visar att det även är bra för munhälsan. Sannolikt handlar det om att Q-10 är viktigt för mitokondrierna och cellernas energiproduktion. Bland annat är detta vitamin bra om man har parodontit eller tandlossning och en viktig funktion är att Q-10 påverkar immunförsvaret positivt.
Ska mitt barn ha tandställning?
- Hälsa
- Politik

Många ungdomar får i dag tandställning. I vissa regioner är det så många som 40 procent. Anledningarna är flera, men det föräldrar behöver få veta är dels vilka negativa effekter tandställning kan få på tänderna, dels vilka olika tandställningar som finns och dels vilka olika metoder som kan användas. I Sverige används i praktiken bara en metod, vilken ofta innebär borttagning av minst fyra tänder. Andra alternativ finns där man istället arbetar för att vidga käkarna så att alla tänder får plats.
Ny registerstudie visar förbättrad tandhälsa

Ett svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit finns. I en nyligen presenterad rapport konstateras att äldre personer har fler kvarvarande tänder än tidigare och följdaktligen också mer behov av tandvård. Samtidigt minskar kariesangreppen hos de som är yngre och fler 19-åringar är nu helt kariesfria och även i gruppen 35-65 år minskar karies och antal fyllningar. Det känns som en bra utveckling av tandhälsan.