Nyheter
Tarmflorans betydelse för immunförsvaret
- Hälsa
Ett bra immunförsvar håller folk friska. Delvis är det ärftligt, men störst påverkan har tarmbakterierna. En kost som stimulerar tarmens bakterieflora är viktigt och det är också möjligt att stimuera bra bakterier genom att ta tillskott av viktiga bakteriestammar. Vi har faktiskt många fler bakterier än celler i kroppen.
Hänsynslöst sopade myndigheterna bort fakta
- Politik

Myndigheterna var helt hänsynslösa under 1980-talet då staten stämdes för att ha förgiftat Tf-medlemmar. Det handlade om att kvicksilver läcker från amalgamfyllningar och orsakar kvicksilverförgiftning. Statens strategi var att framställa de experter Tf anlitat som icke-trovärdiga. Detta redovisas tydligt i en doktorsavhandling och bekräftas av en av Tf:s experter.
Rotfyllda tänder innehåller bakterier
- Forskning
- Hälsa
Problemet med rotfyllda tänder är att de innehåller bakterier. I rotspetsen kan bakterierna kapslas in och i dentinkanalerna finns mängder av bakterier i de döda och rotfyllda tänderna. Bakterierna kan spridas till andra delar av kroppen, men mest allvarligt är att bakterierna producerar gifter som sprids. Immunförsvaret får ofta jobba alltför mycket med rotfyllda tänder, vilket kan leda till kronisk sjukdom.
Tandvårdsrädsla behöver uppmärksammas
- Hälsa

De allra flesta drar sig för att gå till tandläkaren. Man ligger där hjälplös med öppen mun och i värsta fall gör det ont när tandläkaren borrar eller på andra sätt behandlar kariesangrepp eller andra infektioner. Tandvårdsrädda kan ibland få allvarliga problem med tandhälsan. Tvingas man ta bort en tand blir man inte direkt mindre rädd för att gå till tandläkaren.
Näringsbrister påverkar kariesrisken
- Forskning
- Hälsa

Att näringsbrister kan påverka tändernas utveckling och risken för karies kan kännas rätt självklart. Forskning till stöd för detta finns också.
Försämrad tandhälsa bland vissa barngrupper
- Hälsa
- Politik

Socialstyrelsens undersökning av tandhälsan hos barn mellan 2013 och 2019 visar på ökad kariesfrekvens framför allt hos barn till utlandsfödda, men också hos barn i socioekonomiskt svaga grupper. Kostvanor, näringsstatus med mera har stor betydelse för tandstatusen liksom god munhygien som bland annat omfattar tandborstning två gånger per dag.