- Forskning
- Hälsa

A-vitamin behövs för avgiftningen och immunförsvaret samt mängder av andra viktiga funktioner i kroppen. Mest känt kanske är att man kan bli nattblind av A-vitamin-brist och värsta fall helt blind. Tillräckliga mängder A-vitamin är därför nödvändigt, men för mycket kan också vara farligt och till och med leda till döden.
Tandvårdsskadeförbundet förordar A-vitamintillskott särkilt under amalgamsanering. Anledningen är A-vitaminets viktiga roll i leverns avgiftning, för att immunförsvaret ska fungera och för att tarmens genomsläpplighet ska minska.
Viktigt är dock att vara uppmärksam på hur mycket man tar för att undvika alltför stora mängder. A-vitamin i större mängder finns bland annat i lever, morötter, spenat, tonfisk och ägg. Isbjörnslever innehåller så höga halter att frekvent förtäring av sådan lever kan leda till förgiftning (se länk nedan).
Ta gärna tillskott av A-vitamin, men inte för mycket och inte om du via födan får i dig stora mängder A-vitamin. Doser om 5 000 till 6 000 IE per dag kan ofta räcka, vilket motsvarar 1,2-1,6 mg per dag. Behovet är ofta individuellt beroende på upptag via tarmen, metabolism, sjukdomar eller annat som stör omsättningen i kroppen.
A-vitamin lagras i levern som karotenoider och ska sedan omvandlas till retinol som är en verksam substans. Tyroxin (sköldkörtelhormon) och E-vitamin behövs för denna omvandling. Den som har över- eller underfunktion av sköldkörteln har problem att lagra A-vitamin liksom den som har diabetes mellitus. Akuta infektioner gör att leverns A-vitaminförråd kan tömas inom några dagar. Cellgifts- och strålbehandling försämrar möjligheten till omvandling av karotenoider till retinol.
Det finns således mycket som kan störa och som därför ger indikationer om att högre halter behöver tas som tillskott.
Tandläkare Weston Price som var aktiv under 1930-talet ansåg att A-vitamin liksom andra fettlösliga vitaminer var viktigt för tändernas tillväxt och kroppens bekämpning av karies. Han menade att västerländsk kost försämrat tandstatus bland annat till följd av alltför låg halt fettlösliga vitaminer. Ursprungsbefolkningar han underökte fick via födan i sig 4-5 gånger mer A-vitamin än de som åt normal vänsterländsk diet.
Till sammanfattande artikel om forskning om A-vitamin (danska)
Artikel i Kurera om A-vitamin