- Forskning
- Hälsa
- Politik
Dagens äldre har för det mesta sina egna tänder kvar, men de är ofta lagade och många har kronor och broar. Det visar forskning som gjorts i Norge. Slutsatsen man kan dra är att behovet av tandvård hos personer över 65 år är betydligt större än tidigare då det var vanligt med tandlöshet och proteser. Därmed ökar också tandvårdens kostnader och det behövs fler tandläkare.
Den norska forskaren och tandläkaren Anne Thea Tveit Sødal har studerat äldres tandhälsa med tanke på flera olika faktorer. Den undersökta gruppen består av 460 65-åringar och det som undersökts är bland annat kvarvarande tänder, förekomst av parodontit och försämrat luktsinne och andra faktorer som påverkar livskvaliteten. Projektet var tvärfackligt med flera forskare involverade.
Intressant är att så många äldre har kvar sina egna tänder. Det var få tandlösa individer i den undersökta gruppen, vilket var ovanligt för 20-30 år sedan då flertalet äldre hade avtagbara proteser. Då behövde äldre inte lika mycket tandvård som nu. Sannolikt är tandhälsan ungefär likadan i Sverige.
Av undersökningen framgår också att många hade stora fyllningar och även kronor och broar. Detta leder till större tandvårdsbehov jämfört med tidigare och sannolikt är det förklaringen till att tandvårdskostnaderna ökar och att det behövs fler tandläkare.
Parodontit, dvs. tandlossning fanns hos hälften av den undersökta gruppen och flertalet drabbade personer behövde behandling för detta. Risken för parodontit i den här gruppen var högre hos personer födda utanför Europa och för typ 2 diabetiker och rökare.
Till artikeln i forskning.no där det också finns länkar till de vetenskapliga rapporterna