- Forskning
- Hälsa
- Politik

Tillsatser i livsmedel och andra produkter benämns med E-nummer. En del har förbjudits bland annat titandioxid (E171) i livsmedel. Många fler tillsatser är skadliga för hälsan samtidigt som vissa av dem inte verkar ha några biverkningar alls. Titan är dock inte nyttigt vare sig det finns som vitt färgämne eller i implantat.
Titandioxid (E171) är ett vitt färgämne som nyligen förbjudits i livsmedel på grund av ökad cancerrisk. Samtidigt behålls ämnet i mediciner, tandkräm och i många andra produkter. Ha koll och undvik produkter med E171.
Det obehagliga med titan, antingen det förekommer i form av titandioxid, nanopartiklar eller titanjoner, är att ämnet i sig triggar immunförsvaret, En del kan också bli allergiska. Sannolikt är det anledningen till att titanimplantat alltför ofta ger upphov till infektioner runt implantatet (periimplantit).
Flera så kallade azofärgämnen var tidigare förbjudna i Sverige. Det gäller bland annat gula och röda färgämnen. Risk för cancer finns och kanske även andra biverkningar. Bland annat kan dessa färgämnen trigga i gång ADHD-problem. Undvik dem.
Men det finns också färgämnen utan kända biverkningar. Bland annat gäller det gulröda färgämnet curkumin (E100). Lycopen (E160 D) från tomater kan bilda röda färgämnen. Det gäller att hålla reda på vilka E-nummer som är bra eller dåliga. Enklast är förstås att undvika dem helt.
Så många som 330 E-nummer finns i dag godkända inom EU. Det handlar om färg- och smakämnen, konserveringsmedel och mycket mer. Bra att veta är att E-nr som börjar på 1 är färgämnen, de som börjar på 2 är konserveringsmedel, de som börjar på tre är antioxidationsmedel och de som börjar på fyra är konsistensmedel. De som börjar på 9 är sötningsmedel.
Se mer artikel i Kurera
Till Livsmedelsverkets information om E-nummer