- Forskning
- Hälsa
Tandläkaren och näringsforskaren Weston Price fann många intressanta saker under sin karriär som forskare. Bland annat publicerade han en artikel 1930 där han försökte föra i bevis att sjukdomar uppstod under perioder då folk inte fick i sig tillräckliga mängder fettlösliga vitaminer som D och A. Att D-vitamin har stor betydelse för kroppens immunförsvar vet vi i dag. Med sin forskning fann han ett statistiskt samband mellan när på året sjukdomarna uppträdde och höga eller låga vitaminnivåer i mjölk. Även karies ökade under tider då vitaminnivåerna var låga.
Price konstaterar i sin forskningsartikel att alltför lite uppmärksamhet ägnats åt olika cykler och variationer mellan månader under året. Därför studerade han cykler för olika sjukdomar och fann att de ofta var mer utbredda och allvarligare under vintern.
Han konstaterade att alla djur är beroende av växter för sitt födointag och att de fettlösliga aktivatorerna (fettlösliga vitaminerna) är svårast att få i sig tillräckliga mängder av. Han trodde att växternas klorofyll hade vitaliserande verkan och kunde producera det han kallade activating factors.
Price ansåg att mjölk är det absolut mest näringstäta livsmedlet, men man ska komma ihåg att detta var före tiden då man homogeniserade och upphettade mjölken och man hade inte heller avlat fram högproducerande kossor. Price kontrollerade variationer över året av näringshalten i mjölk och jämförde det med frekvens av sjukdomar.
Han fann att mjölkens innehåll av näringsämnen och då främst fettlösliga vitaminer varierade beroende på årstid och beroende på vad korna åt, men också beroende på hur solen stod på himlen. Sjuklighet över året varierade också i liknande cykler och folk var mer sjuka under vinterhalvåret då mjölkens vitaminhalt var låg och mindre sjuka under sommaren då näringshalten var hög. Detta är väldigt intressanta slutsatser och världen kanske hade sett annorlunda ut om Weston Price idéer hade segrat.
Price ansåg att det finns ett samband mellan näringsinnehåll i mjölk och sjukdomars utbredning. Sjukdomar uppfattade han därför som brist på det han kallade activating factors och som främst handlade om fettlösliga vitaminer som A, D och K. Med dessa upptäcker ansåg han att samhällets hälsoprogram behövde förändras till att förbättra födans innehåll av mineraler, andra kemiska ämnen och framför allt öka vitaliserande faktorer som utgörs av kända och vid den tiden okända vitaminer.
Läs mer via Price-Pottengers hemsida där äldre forskningsresultat publiceras. Där finns också Price publicerade tabeller över sjukdomarnas utbredning över året liksom näringsämnenas variationer.