- Forskning
- Hälsa
Hjärnans avgiftning pågår främst på natten och via det glymfatiska systemet. Det handlar om att vätska flödar till hjärnan och rensar bort slaggprodukter och gifter. Teorier finns om att exempelvis Alzheimers sjukdom kan bero på störningar i det glymfatiska systemet. Bästa sättet att boosta hjärnans avgiftning är att sova tillräckligt länge under natten.
Ryggmärgsvätska finns i ryggmärgen och hjärnans hålrum och har till uppgift att transportera näring och avfallsprodukter, men också verka som stötskydd. Modern forskning visar att denna så kallade cerebrosinalvätska har en mycket viktig funktion för att avgifta hjärnan eller tvätta bort avfall i form av proteiner.
Under nattens timmar skapas större mängd vätska än under dagen, syftet är att skölja bort gifter. Vätskan utsöndras via små blodkärl eller via lymfan och tar då med sig gifter som annars kan skada hjärnan. Hur väl detta reningssystem fungerar är delvis genetiskt betingat.
Av en artikel i Läkartidningen framgår att bland annat beta-amyloid sköljs ut av det glymfatiska systemet. Beta-amyloid är plack som ökar i hjärnan hos Alzheimerssjuka personer och därför spekuleras det om kopplingar mellan Alzheimers sjukdom och hjärnans avgiftning. Men även Parkinsons sjukdom finns med i spekulationerna, men då handlar det om Lewykroppar som ackumuleras i hjärnan. Hos personer med MS har man funnit nedsatt funktion i det glymfatiska systemet vid jämförelse med kontrollgrupp.
Hjärnans reningssystem kan ha betydelse även för utsöndring av metaller exempelvis från amalgam och andra tandfyllningsmaterial. Kunskaperna är i dag begränsade om systemets funktion och mekanismer.
Bästa sättet att förbättra hjärnans avgiftning är att sova. Studier finns som tyder på samband mellan dålig sömn och degenerativa sjukdomar. I djurmodeller har man funnit att hyperton koksaltlösning och mannitol ökar flödet av vätska genom hjärnvävnaden.
Se mer artikel i Läkartidningen
Se också artikeln "Hjärnans tvättmaskin gör rent när vi sover"