- Forskning
- Hälsa
Nya reviewartiklar visar att bland annat B-, C- och D-vitaminer kan minska risken för kognitiv försämring, t.ex. Alzheimers sjukdom. Mer forskning behövs förstås, men det kan ändå vara av intresse att pröva sådana tillskott om minnet börjar bli sämre. Som äldre ska man också tänka på att upptaget av näring via tarmen ofta försämras och även av den anledningen kan tillskott vara befogat.
Alltmer intressant forskning visar att tillskott av vitaminer kan behövas för att minska åldrandet och minska risken för kognitiva besvär. Flera reviewartiklar de senaste åren visar att B-vitaminkomplex och speciellt folsyra kan minska risken för minnesproblem. Även C-vitamin och E-vitamin kan ha positiv effekt på den kongnitiva funktionen.
Forskning visar också att näringsbrister av olika slag kan ha effekter på neurologiska problem som Alzheimers sjukdom, Parkinson, MS, depression med mera. Alzheimers sjukdom anses kunna bero på brist på vitamin B1, B12, B6, A och D. Parkinsons sjukdom och MS anses ha att göra med D-vitaminbrist. Depression kopplas till D-, C- och B-vitaminbrist.
En helt färsk forskningsartikel visar att extra tillskott av D-vitamin kan minska risken för demens med så mycket som 40 procent. Det behövs dock mer forskning för att man med säkerhet ska kunna rekommendera vitaminterapi mot kognitiva problem.
Anledning finns att kontrollera vitaminhalterna i blod för att avgöra om man har brister. Tyvärr görs det sällan i svensk hälso- och sjukvård. De allra flesta äldre har brist på vitamin B12 och vitamin D och bör ta kosttillskott av dessa. Det gäller också många som tidigare haft amalgamproblem eller som har problem med rotfyllda tänder och käkben då detta innebär ökad stress och därmed risk för brist på vitaminer och antioxidanter.
Till forskningsartikel om vitaminer och nerurodegenerativa sjukdomar
Till Medical News Today om D-vitamin och demens
Till forskningsartikel om D-vitamin och kopplingen till Alzheimers sjukdom
Ytterligare en forskningsrapport inom området