- Forskning
- Hälsa
Munhålans bakterieflora påverkar hjärnan i allra högsta grad. Det kan handla om signalsubstanser som bakterierna bildar eller om att bakterier helt enkelt via sprickor i tandköttet med mera vandrar in i blodomloppet och når hjärnan. Samspelet mellan tandhälsan, hjärnan och hur vi mår blir alltmer uppenbar. Nu finns en intressant forskningsartikel som sammanfattar kunskapsläget.
I en ny översiktsartikel berättar forskare om den kunskap som finns i dag gällande hur hjärnan och munhålan påverkar varandra och hur olika sjukdomar skapas eller påverkas. Intressant är att Tandläkartidningen redovisar denna artikel och uppenbart håller med om att munhålans bakterieflora i allra högsta grad påverkar hjärnan och kan ge upphov till sjukdomar i andra delar av kroppen.
Sedan tidigare är det känt att bakterier och andra mikroorganismer kan ta sig från munhålan till hjärnan. Bland annat har man hittat munhålebakterier i hjärnan hos dem som varit sjuka och avlidit i Alzheimers sjukdom.
Bakterier i tandköttet skapar problem i munhålan och ibland leder det till parodontit eller tandlossning. Att tandlossningssjukdom kan orsaka andra sjukdomar är också känt och inflammationer i hjärnan och på andra ställen i kroppen kan uppstå.
Parodontit stimulera inflammation även i övriga kroppen, som tros kunna sprida sig till nervsystemet och bidra till utvecklingen av Parkinsons sjukdom, diabetes med mera.
Tf har på hemsidan tagit upp att diabetesmedicin kan minska inflammationer rent allmänt i kroppen och även minska parodontit. Det tycks till och med som om metformin kan användas för att bota tandlossning.
Det är alltså väsentligt att ha bra tandhälsa. Det handlar mycket om kosten, men vi ska inte heller glömma ärftliga orsaker, moderns näringsstatus under graviditeten, kosten under uppväxten, mediciner, skador som uppstått hos tandläkaren med mera. Man ska inte skylla dålig tandhälsa på den enskilda individen, men som individ kan man ändå göra mycket för att förbättra den.