- Hälsa
Hydroxi- eller hydroxylapatit är det ämne tändernas emalj och dentin består av. Tandkräm med hydroxiapatit har visat sig minska risken för karies minst lika mycket som tandkräm med fluorider. Några biverkningar har inte redovisats. Tandkräm med fluorider däremot kan orsaka biverkningar hos känsliga individer eller om man sväljer tandkräm, som till exempel många barn gör.
Barn som får i sig för mycket fluorider från tandkräm eller fluorhaltigt dricksvatten kan få emaljskador. Allvarligt är också att fluorider kan påverka kroppens hormoner och ökad cancerrisk framför allt hos unga pojkar finns. Gällande hydroxiapatit har man hittills inte funnit några biverkningar och därför finns anledning att gå från fluorider i tandkräm till hydroxiapatit. Se mer frågesvar från SBU.
Alltmer forskning visar nu på fördelarna med hydroxiapatit i tandkräm jämfört med fluorider. Med 10 ppm hydroxiapatit i tandkräm minskade risken för rotkaries för att ta ett exempel. Hydroxiapatit i tandkräm har ytterligare en fördel då den hindrar bildning av biofilm på tänderna och detta utan att döda bakterierna. Istället klumpar bakterierna ihop sig och emaljens yta får en struktur som gör det svårt för bakterier och andra mikroorganismer att fästa där. Även ilningar i tänderna motverkas av tandkräm med hydroxiapatit.
Hydroxiapatit är alltså det ämnen tänderna består av och har därför bra förutsättningar att verka förebyggande. De flesta undersökningarna har använt tandkräm med 15 procent hydroxiapatit när de jämförts med fluoridtandkräm och man kan alltså köpa sådan tandkräm. Vissa tandkrämer kan innehålla 20 procent hydroxiapatit och man kan också köpa mineralet hydroxiapatit och med hjälpa av det göra sin egen tandkräm.
Forskare som studerat hydroxiapatits effekter anser att sådan tandkräm ska förordas till barn. Anledningen är att barn är mer känsliga än vuxna för fluoridernas negativa effekter. Det är alltså säkrare och minst lika bra med tandkräm med hydroxiapatit.
Socialstyrelsen förordar tyvärr bara fluorider i kariesförebyggande syfte i sina riktlinjer för tandvården, vilket hos en del barn kan orsaka fluoros. Då bildas fläckar på tänderna där emaljen försvagats. Anledningen till att barnen får i sig för mycket fluorider är främst att de svalt för mycket tandkräm vid tandborstningen. Även om barntandkräm innehåller mindre fluorider än vuxentandkräm så kan barnen lätt få i sig för mycket. En anledning är att tandkrämen är smaksatt och att barn uppfattar den som god. I vissa fall kan det också vara en kombination av att bo i ett område med höga fluoridhalter i dricksvatten och användning av tandkräm med fluorider.
Reviewartikel om hydroxiapatit för kariesprevention och minskad risk för ilningar och biofilm på tänderna. (engelska)
Till artikel i Tf-bladet nr 1/23 om hydroxiapatit
Se mer om fluorider och risker i tandvården på IAOMT:s hemsida
Se mer om fluorider på Tf:s hemsida
Wikipedia om hydroxiapatit (engelska)
Forskningsrapport om minskning av rotkaries med tandkräm med hydroxiapatit (engelska)
Forskningsrapport om biofilm och hydroxiapatit (engelska)