- Dentala material
- Hälsa
Cirka 70 procent av alla barn och ungdomar diagnostiseras med minst en bettavvikelse, det är alltså majoriteten. Detta enligt forskning som redovisats i Tandläkartidningen. Det handlar om olika former av bettavvikelser som t.ex. att framtänderna står ut, korsbett eller trångställda tänder som växer på varandra. Tidig behandling visar sig vara bra. Tandhälsoförbundet menar också att barnens kost kan ha betydelse och frågan om man andas med munnen eller näsan.
Forskning vid Malmö universitet, Eastmaninstitutet och Göteborgs universitet visar att möjlighet finns att både förebygga bettavvikelser och att behandla dem i ett tidigt skede. I forskningsrapporten nämns också risk för bettavvikelser om barnen andas med munnen istället för med näsan. Författarna tar i det sammanhanget upp tungans betydelse för käkarnas utveckling. Se mer om detta här.
Av rapporten framgår att napp är en dominerande orsak till så kallat frontalt öppet bett och att om barnen slutar använda napp innan sexårständerna börjar komma upp så normaliserar kroppen oftast själv bettet. Det är alltså viktigt med upplysning till föräldrarna. Detsamma gäller korsbett som beror på napp- eller tumsugning. Det är alltså viktigt att barnen slutar med napp innan sexårständerna kommit fram.
Korsbett kan uppstå vid nappsugning, men författarna till artikeln i Tandläkartidningen tar också upp problem med munandning. Det handlar om att tungan är en kraftig muskel som normalt, då man andas med näsan under nattsömnen, trycker mot överkäken och därmed stimulerar tillväxt. Vid munandning faller tungan ner och kan istället påverka underkäken, så att överkäke och underkäke inte riktigt passar ihop. Se mer information på Tf:s hemsida om vikten av näsandning.
Trångställda tänder, det vill säga när tänderna växer på varandra är också relativt vanligt i dag. Det leder ofta till avlångt ansikte och behov av tandställning. Av artikeln framgår att det i flertalet fall handlar om att ta bort fyra tänder för att resten ska få plats. Borttagning av de primära hörntänderna föreslås och att det görs innan de permanenta hörntänderna eller premolarerna kommit fram. I sådana fall kan i bästa fall tandraden jämnas ut och efter en tid syns inga tandluckor.
Vid trångställda tänder finns dock andra alternativa behandlingar som är möjliga. Tandhälsoförbundet har informerat om möjligheten att få tandställningar som hjälper till att förbättra käkarnas tillväxt, vilket gör att tänderna får plats utan att några tandutdragningar behövs. Att andas genom näsan är som tidigare nämnt viktigt och även kosten har stor betydelse för käkarnas tillväxt. Se mer på hemsidan.
Det finns också anledning att fråga sig om alla måste ha perfekta tandrader. Smärre avvikelser som inte påverkar tuggförmågan kan vara acceptabla. För den som ändå anser det av estetiska skäl är angeläget att rätta till tandraderna finns alternativ, som istället för att dra ut friska tänder för att därefter flytta dem, som vidgar käkarna så att tänderna verkligen får plats.
Till artikeln i Tandläkartidningen
Till mer om alternativ till tandställningar