- Hälsa
- Politik

Tandvårdsstödet består av allmänt och särskilt tandvårdsbidrag samt ett högkostnadsskydd. Dessutom kan man få bidrag för fyllningsbyte vid allergi eller långvarig sjukdom av landstinget eller regionen. Tandvårdsstödet beräknas på det så kallade referenspriset och tar tandläkaren mer betalt får du betala överskjutande belopp själv.
Allmänt tandvårdsbidrag
Det allmänna tandvårdsbidraget är ett bidrag som du kan använda till främst undersökningar och förebyggande tandvård. Den 1 juli varje år får du ett tandvårdsbidrag och det går att spara till nästkommande år och finns då som ett tillgodohavande hos försäkringskassan. Tandläkaren hanterar tandvårdsbidraget. Bidraget är 300 kr/år om du är mellan 20 och 29 år eller över 75 år. Mellan 30 och 74 år är tandvårdsbidraget 150 kr/år. Det allmänna tandvårdsbidraget får användas till undersökningar och förebyggande behandling, men kan även ingå som delbetalning i abonnemangstandvård.
Fyllningsbyte på grund av sjukdom betalas av landsting/regioner
Tandvårdsförordningens 6 och 7 §§ ger möjlighet att efter ansökan till tandvårdsenheten vid landsting eller regioner få bidrag för fyllningsbyte. Olika landsting har olika regler, men i princip gäller att påvisade allergier (testade via hudtester) så gott som alltid ger rätt till fyllningsbyte till samma kostnad som gäller för hälso- och sjukvården, dvs sjukvårdens högkostandsskydd gäller.
Högkostnadsskyddet i tandvården
Tandvårdens högkostnadsskydd innebär att du själv betalar 3000 kr enligt den referensprislista TLV har. Därefter betalar den enskilde 50 % av kostnaden mellan 3000 till 15 000 kr och överstiger summan 15 000 kr betalar den enskilde endast 15 %. Dock betalar patienten själv det belopp som överstiger det av staten fastställda referenspriset. Totala summan som gäller högkostnadsskyddet ska debiteras under ett år. Därefter inträder en ny period. Ersättningen betalas direkt tll vårdgivaren och denna måste vara ansluten till försäkringskassan.
Rätt till särskilt tandvårdsbidrag
Vissa sjukdomar eller funktionshinder som medför risk för sämre tandhälsa kan få bidrag till förebyggande tandvård. Det gäller den som har:
- muntorrhet på grund av långvarig läkemedelsbehandling,
- muntorrhet på grund av strålbehandling i öron-, näs-, mun-eller halsregionen,
- Sjögrens syndrom,
- kronisk obstruktiv lungsjukdom och har ordinerats syrgas eller näringsdryck,
- cystisk fibros,
- ulcerös colit,
- Crohns sjukdom,
- tarmsvikt,
- frätskador på tänderna och anorexia nervosa, bulimia nervosa eller gastroesofageal reflux sjukdom,
- svårinställd diabetes,
- pågående dialysbehandling,
- läkemedelsbehandling och är immunosupprimerad,
- genomgått en organtransplantation.
Dessa grupper får 600 kronor per halvår och det går att ta ut bidraget i delar. Dock går det inte att spara bidraget till nästa halvår. Läkarintyg krävs, men tandläkaren eller tandhygienisten bedömar om du har rätt till bidraget (SOSFS 2012:16). Tandvårsbidaget betalas ut till tandläkaren eller tandhygienisten och de ska därför dra av detta från tandläkarräkningen.
Nödvändig tandvård
I vissa fall kan funktionshindrade eller personer med svår kronisk sjukdom få nödvändig tandvård enligt samma taxa som gäller i sjukvården. Läkare gör bedömningen enligt vissa kriterier och det är landstinget eller regionen som betalar denna tandvård. Dock krävs förhandsbedömning och beloppen överskrider en viss gräns. Kontakta landsting eller region för mer information.
Abonnemangstandvård
Abonnemangstandvård innebär att den enskilde patienten ingår ett avtal med din tandläkare om att få tandvård till ett fast pris under tre år, denna tandvård kan dock inte ingå i högkostnadsskyddet.
Behandlingsplan och kvitto
Alla har rätt till skriftlig redovisning av kostnaderna innan behandling liksom till en behandlingsplan. Alla har rätt till preciserat kvitto på betald summa.