- Hälsa
D-vitamin har stor betydelse för kroppens immunförsvar. Därför är det inte konstigt att brist på detta vitamin ökar risken för karies. Detta har flera olika forskningsstudier visat liksom att D-vitaminbrist hos gravida kan påverka fostrets tandbildning med ökad risk för karies senare i livet. D-vitamintillskott är därför viktigt både för gravida och barn och sannolikt också för vuxna.
D-vitamin påverkar barnens risk för karies på flera olika sätt. I fosterstadiet under perioden då emaljen anläggs kan D-vitaminbrist leda till tunnare emalj, vilket ökar risken för karies. D-vitaminbrist kan också leda till försämrat immunförsvar med minskad halt katelicidin och defensin, vilket innebär att kroppens möjligheter att stoppa karies försämras. Dessutom kan D-vitaminbrist orsaka lägre halt kalcium i saliven och därtill minskat flöde av saliv.
Även andra vitaminer som vitamin K2, A, C oh vissa B-vitaminer har på olika sätt viktiga funktioner för att hindra att karies uppstår. Dessutom behöver saliven tillräckliga mängder kalcium, fosfater, magnesium och kalium för att tillräckligt bra kunna återmineralisera tänderna efter att man ätit.
Förutom näringsbrister uppstår andra problem när tandhälsan försämras och det är att barns möjlighet att tugga och bita kan kännas jobbigt om man har djupa kariesangrepp. Det i sin tur leder ofta till att barn och vuxna äter mat som inte behöver tuggas särskilt mycket. Vanligen leder det till en diet rik på kolhydrater i form av smörgåsar, bullar och kakor, vilket i sin tur försämrar näringstillförseln. Det blir en ond cirkel.
Tandhälsoförbundet förordar att man i sådana situationer dricker mycket buljong (helst egenkokt på märgben etc) för att tillföra fettlösliga vitaminer och nödvändiga mineraler.
Studien nedan som handlar om karies och koppling till D-vitaminbrist visar att det finns ett tydligt samband mellan karies och 25(OH)D-nivån. Barn med karies hade lägre halt D-vitamin och de som var kariesfria hade högre halter. Samtidigt var risken för karies liten hos dem som hade optimala nivåer av karies. Forskarna fann också att mycket karies hängde ihop med låga kalciumhalter och att inte ha fått bröstmjölk.
Det finns flera andra forskningsstudier som visar kopplingen mellan D-vitamin och karies. Viktigt är att ta kosttillskott åtminstone under vinterhalvåret om man är gravid eller om man är barn. Har man hög risk för karies ska man alltid öka D-vitaminintaget.
Tf rekommenderar minst 2000 IU per dag, men en del kan behöva det dubbla eller ännu mer. D-vitamin är lätt att mäta i blodet och därför är det bra att ha koll på sitt D-vitamin antingen via vårdcentralen eller via något av alla de labb som bistår folk med provtagning.
Se mer i följande forskningsrapporter
Om undersökning av D-vitaminbrist och barn i Kanada och USA
Till en polsk studie där forskarna rekommenderar att barn får kosttillskott av D-vitamin för att minska risken av karies