- Forskning
- Hälsa

Vad gäller om man saknar en av de fyra framtänderna i överkäken eller om man har för stor lucka mellan tänderna? De alternativ som vanligen används är tandställning, implantat eller att man "limmar fast" en krona på tanden intill. I en ny forskningsartikel redovisar professor Matthias Kern från Tyskland de olika alternativens för- och nackdelar.
Tandläkartidningen har översatt denna forskningsartikel. Artikeln är mycket informativ, men ganska svår att förstå om man inte är expert på området. Kerns slutsats är att unga människor mår bäst av en krona fastsatt på en av de intilliggande tänderna (en så kallad tvåleds etsbro).
Av artikeln framgår att många tandläkare föredrar att sluta en lucka med tandreglering, dvs. man flyttar tänderna med hjälp av en tandställning. Kern skriver att det inte finns några bra studier som visar att detta är den lämpligaste metoden och han är till och med negativ till tandreglering för att sluta en lucka i överkäkens framtänder.
Matthias Kern illustrerar det med flera exempel och säger bland annat att om man med en tandställning förflyttar en hörntand i överkäken och låter den bli tand nummer två i överkäken passar den inte riktigt att sitta där eftersom den har fel form och också har en annan färg.
Ett vanligt alternativ till tandreglering är att man sätter in ett implantat, men det anser Kern inte är bra när det gäller barn och ungdomar. Anledningen är att tänderna fortsätter att växa under hela tonårstiden medan implantat och krona inte växer. Därför kan den implantatstödda kronan såsmåningom avvika i storlek från de andra tänderna.
Kern menar att implantat inte ska sättas in på personer under 25 år på grund av att tänderna först då är stabila. Han tar också upp risken att periimplantit kan utvecklas som ett argument att avvakta med implantat. (Anm. Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är att risken för periimplantit är liten om implantatet och kronan görs i zirkonia.)
Det Kern förordar är att en krona görs och sätts fast med en vinge på baksidan av en av tänderna. Zirkonia är det material som gett bäst resultat eftersom keramen är styv. Om kronan sätts fast på två tänder finns risk att det ena fästet går sönder och det är därför inget bra alternativ.
Att göra en så kallad tvåledsbro, d.v.s. när kronan fästs i en av tänderna ger bäst överlevnad och bron påverkas inte heller av eventuell naturlig tillväxt. Möjligheten att senare sätta in ett implantat finns kvar.
Matthias Kern anser att information om sådana tvåledsbroar måste ges så att patienten kan göra ett val baserat på information om samtliga tre alternativ som finns. I dag ges i de allra flesta fall endast information om luckslutning med tandställning eller implantat.
För den som är tandläkare ger artikeln en bra beskrivning av hur dessa så kallade etsbroar görs och tips ges för hur kronan effektivt fästs på tanden utan att slipa ner all emalj.