- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Tandsköterskor och tandhygienister putsar ofta amalgamfyllningar och tandsköterskorna är riskzonen då tandläkare borrar i gamla fyllningar. Trots det har nu Arbetsmiljöverket beslutat ta bort de allmänna råden om kvicksilver i tandvården. Vad händer nu med tandsköterskor och hygienister? Kommer informationen om amalgamets risker att upphöra?
Tandsköterskorna fick tidigare aldrig reda på vilka hälsorisker hantering med amalgam innebar, trots att de knådade amalgam med bara händerna och stod nära patienterna då amalgamet applicerades. Dessutom fanns och finns fortfarande amalgamavfall som läcker kvicksilver i lokalerna där personalen jobbar.
Tandvårdsskadeförbundets allra känsligaste medlemmar kan inte gå in i en normal tandläkarmottagning utan att bli sjuka av det kvicksilver som finns där, trots att mängderna ibland är små. Personalen som vistas i denna arbetsmiljö dagligen borde ställa krav på mätning av kvicksilver och särskilt under tider då de putsar amalgamfyllningar eller tandläkaren gör andra amalgamarbeten.
Nu har Arbetsmiljöverket beslutat ta bort de allmänna råden om hantering av kvicksilver i tandvården. De påstår helt felaktigt att kvicksilver inte längre är ett problem. De bortser helt från den kvinnliga personalens arbetsvillkor liksom från den halvan av befolkningen som fortfarande har amalgam i tänderna och faktiskt får dem putsade, borrade i eller borttagna. Moment som alla frigör farligt mycket kvicksilverånga då amalgam till 50 % består av kvicksilver.
Arbetsmiljöverket bortser också från att flertalet flyktingar och arbetskraftsinvandrare har amalgam i tänderna. Kvicksilverproblemen i tandvården upphör inte med att insättning av nya fyllningar är förbjudet.
Fackförbundet Vision är kritiska till borttagning av råden om hantering av kvicksilver i tandvården. De organiserar flertalet tandsköterskor. Särskilt upprörda är Vision över att Arbetsmiljöverket endast rådfrågade tandläkare vid konsekvensanalysen.
Tandläkare är i allmänhet tandsköterskornas arbetsgivare och tjänar förstås på att de inte behöver rätta sig efter råd och anvisningar från Socialstyrelsen och än bättre är att de inte längre behöver upplysa tandsköterskorna om vilken farlig arbetsmiljö de jobbar i.
Tandvårdsskadeförbundet kontaktade redan för två år sedan Arbetsmiljöverket i denna fråga och fick då samma svar som verket nu skriver i sitt beslut. Det är allvarligt när en myndighet inte tar riskerna på allvar och frågan är vilka de är styrda av?
Till arbetsmiljöverkets beslut
Till TCO:s remissvar
Till tidigare kritik av Arbetsmiljöverkets agerande på Tf:s hemsida