- Forskning
- Hälsa

Fibrer i maten tycks ha betydelse för utveckling av eksem. Hemligheten enligt forskarna är att fibrer stimulerar produktion av kortkedjiga fettsyror, som smörsyra. Dessa fettsyror har betydelse för både celler och tarmvägg och den positiva effekten märks även i lungorna och hjärnan.
Forskarna kontrollerade på möss och gav en del möss fiberfattig kost och andra fick mycket inulin som är en typ av fibrer som bakterier kan bryta ner. Huden på mössen utsattes för allergenerna och man noterade resultatet.
Allergenen gjorde huden mer genomsläpplig och en del av ämnena kom in i kroppen och blodomloppet, vilket gav upphov till immunreaktioner och utslag som liknar atopiskt eksem.
Det intressanta var att barriären i huden stärktes av att kortkedjiga fettsyror fraktades till huden och där minskade risken att virus, bakterier etc. trängde in i kroppen.
Barn med atopiskt eksem utvecklar ofta allergier mot många olika saker och att kunna stärka deras barriärer mot främmande ämnen, livsmedel med mera med fibertillskott vore förstås bra både för barnen och folkhälsan. Se mer via länken nedan.
Till artikeln i forskning.no (norska)