Doktor Joseph Mercola skriver, i en ny artikel, om biologisk tandvård. Genom ett holistiskt arbetssätt främjas den allmänna hälsan och särskilt om man använder avancerad teknik som 3D-röntgen (CBCT). Detta för att ge mer exakta diagnoser och behandlingar vid tandproblem.

Den årliga ”Dental Mercury Awareness Week” börjar om några dagar, och doktor Mercola tänkte därför att det nu var ett bra tillfälle att få en pratstund med Doktor Carlo Litano som har arbetat med tandvård i nästan 20 år. Hans resa in inom detta medicinska område började med en önskan att hjälpa sin mamma, som kämpade med tandhälsoproblem.

Doktor Litano beskriver skillnaderna mellan biologiska tandläkare jämfört med konventionella tandläkare. Istället för att se munnen som en separat del, kan biologiska tandläkare, genom ett holistiskt synsätt, se sambanden mellan patienters tandhälsa och resten av deras kropp och de hälsoproblem som kan uppstå.

Modern biologisk tandvård använder laser istället för borr, vilket minskar smärtan och behovet av bedövning. Keramiska fyllningar rekommenderas framför komposit på grund av deras livslängd och då risken för biverkningar är mindre.

3D-röntgen (CBCT) används för att diagnostisera tandproblem på doktor Litanos klinik. Det är ganska vanligt att de hittar rotspetsar som lämnats kvar då någon annan tandläkare har tagit bort en visdomstand. De upptäcker även ofta inflammationer som orsakats av att rotfyllda tänder inte har tagits bort på rätt sätt.

Man kan observera en märkbar förändring av patienternas kroniska symtom när avgiftnings- och läkningsprocesserna väl börjar, och de börjar må bättre. I samband med detta tas rotfyllningar bort och ersätts med implantat av zirkonia. Men processen genomförs långsamt, så att patienterna kommer att kunna hantera förändringarna på bästa sätt, säger doktor Litano.

Doktor Mercola förklarar att amalgamfyllningar utgör betydande hälsorisker. Det är viktigt att en amalgamsanering sker på ett så säkert sätt som möjligt, både för patienten och för personalen. De flesta konventionella tandläkare är inte utbildade för att ta bort amalgamfyllningar på ett säkert sätt. Det är därför lämpligt att låta en biologisk tandläkare genomföra saneringen för att undvika komplikationer som till exempel försämrad njurfunktion och hormonell obalans.

Ett misstag som doktor Mercola berättar om, var att han lät ta bort minst tjugo amalgamfyllningar helt utan skydd. Detta skedde på 90-talet, men biverkningarna i form av nedsatt njurfunktion kvarstår dessvärre än idag.

Vidare diskuterades andra holistiska strategier för en bra munhälsa, såsom vikten av vilken kost man äter, kroppens pH-värden samt D-vitaminnivåer. Doktor Mercola uppmuntrar oss att läsa denna artikel i sin helhet, då den ger värdefulla insikter om fördelarna med att konsultera en biologisk tandläkare.

Hela artikeln finns att läsa i denna pdf (på engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)