- Forskning
- Hälsa
Havtorn, Hippophae rhamnoides, är ett bär som är osedvanligt rikt på många nyttigheter i höga halter. Medicinsk användning har funnits sedan antiken, men det är först under senare år som forskningen ”upptäckt” de medicinska egenskaperna.
Alla delar av växten kan användas, frön, bär, blad och till och med hela busken med vassa taggar om man vill ha en ogenomtränglig häck. Det finns emellertid numera framodlade sorter med mindre taggar som gör det lättare att plocka bären.
Bären har ett högt innehåll av vitaminer, flavonoider, nyttiga fetter och aminosyror. C-vitaminhalten är 600 mg/100g och ännu högre i odlade sorter. Bären innehåller hög halt av alfa- och gamma-tocoferol, karotenoider, K-vitamin och av fenoler, där flavonolen quercetin ingår i halter upp till 500 mg/100g, Quercetin har i olika studier visats ha många skyddande effekter mot olika sjukdomar. Halten av flavonoider/flavonoler är lika hög eller högre än i flera nyttiga bär som jordgubbar, körsbär och svarta vinbär.
Bären och olika produkter av dem har lika höga halter av fleromättade fetter som flertalet nyttiga oljor. Övriga ämnen som kan vara nyttiga är steroler, olika aminosyror, B-vitaminer och mineraler.
Gammal användning av havtorn har varit för att bota, skydda mot, eller på annat sätt behandla olika sjukdomar som mag-tarmstörningar, hepatit, hudåkommor, astma och reumatism. I nyare forskning har man börjat undersöka om bären eller komponenterna i dem kan skydda mot eller behandla cancer, hudsjukdomar, inflammatoriska sjukdomar, blodpropp, diabetes och skador i leder och ligament.
Den höga antioxidanthalten och att extrakt från bären minskar aktiviteten av trombocyter och blodfetter, speciellt inlagring av oxiderat LDL har gjort bären intressanta för att skydda mot hjärt-kärlsjukdomar och för att sänka högt blodtryck. I ett antal försök där man ökat oxidativ stressen på celler och djur har havtornsextrakt en motverkande effekt, skyddar mot cellskador och höjer nivån av antioxidantenzymer. Extrakten skyddar även mot skadliga effekter av metaller, ännu bara undersökt vid exponering för kobolt.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691516303234