- Dentala material
- Hälsa
När barnens sexårständer bryter fram längre bak i käkarna kan de ha djupa fåror och det kan vara svårt att få rent. Det kan finnas risk för karies och många regioner förordar därför att fårorna läggs igen med plastmaterial. Hög halt hormonstörande bisfenoler finns i dessa material, vilket inte känns så bra att ge till barn.
Någon riktig evidens för att göra så kallade fissurförseglingar (när man täpper igen skårorna på tandytan) finns inte. Anledningen är att man inte forskat tillräckligt och att de studier som gjorts inte alltid är väl genomförda. Ändå rekommenderar många svenska regioner att fissurförseglingar görs rutinmässigt.
Någon information till barnens föräldrar om vilka material som används eller vad de innehåller ges inte. Alla föräldrar skulle inte acceptera att deras barn får en tunn hinna av plast över tändernas tuggytor som i ohärdat skick främst består av allergiframkallande metakrylater och hormonstörande bisfenol A. Plasten blir mindre skadlig då den härdats, men det kan ändå finnas kvar monomerer av ursprungsämnena som påverkar kroppen.
Tyvärr innehåller många av de plaster som används till fissurförsegling även färgämnet titandioxid som numera anses vara cancerframkallande och kommer att förbjudas i EU som färgämne i livsmedel, godis med mera. Flera andra otrevliga ämnen finns också i fissurförseglingsmaterial, men i mindre mängder.
Alternativet i Sverige är glasjonomercement som är relativt vävnadsvänligt, men som tyvärr avger fluor och aluminium. Anledningen är att tandläkare tror att fluor minskar risken för karies. Tandläkare kan också lacka med fluorid och det anses av Socialstyrelsen vara kostnadseffektivt och har i studier visat sig ge ungefär samma effekt som fissurförsegling med plast.
Hydroxiapatit har hittills inte använts till fissurförsegling, men är ett mindre giftigt alternativ om det går att använda. Till ilande tandhalsar används hydroxiapatit, vilket läggs i ett tunt lager.
Alla behöver inte fissurförsegling och för de flesta räcker det med rengöring av tänderna och användning av tandkräm med hydroxiapatit. Men för de barn som kan behöva fissurförsegling är det nödvändigt att de får ett giftfritt material och inte ett som är mer giftigt än en vanlig tandfyllning.
Tandläkarna behöver informera bättre om vad olika material innehåller och vilka alternativ som finns.
Se mer om fissurförsegling här (forskningsrapport engelska)
Till säkerhetsdatablad för 3M Espe Clinpro Sealant Syringe som är ett av flera plastmaterial för fissurförsegling