- Dentala material
- Forskning
Kompositer som är rätt gjorda kan hålla upp till 50 år, men det förutsätter en bra munhygien. Svenskt kvalitetsregister för Karies och Parodontit (SKaPa) har gett ut en årsrapport för 2021. Av den framgår att de fyllningar som gjordes 2010 skulle behöva göras om vart femte år och av utredningen framgår också att omkring 2/3 delar av tandläkarens tid går åt till att byta eller reparera befintliga fyllningar.
En kompositfyllning ska alltså hålla minst 15-25 år och oftast håller den 50 år. Delvis beror hållfastheten på hur bra väl personen i fråga sköter sina tänder, vilket innebär tandborstning före läggdags och på morgonen efter frukost. Men det handlar också om tandläkarens skicklighet, om vilket kompositmaterial som används, om härdlampan ger tillräckligt och rätt ljus och hur väl tandläkaren härdar kompositen.
Moderna kompositer är mer hållfast än de gamla. Viktigt är att inga kanter eller mellanrum mellan emaljen och fyllningen finns, eftersom det där kan fastna bakterier med mera som senare leder till kariesangrepp. Innan fyllningen görs används bondingmaterial för att kompositen ska fästa till tanden. Korrekt hantering och rätt material är viktigt även i det fallet.
Tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar är bra eftersom man då kommer åt mellan tänderna. Viktigast av allt är att man stör bakterierna och därmed kanske man slipper karies. Men att hålla rena. vita och fina tänder handlar också om att få i sig tillräckligt med mineraler och fettlösliga vitaminer. Själva saliven behöver vara näringsrik för att emaljen ska kunna repareras.
Se mer artikel i Videnskap (danska)