- Forskning
- Hälsa
En ny stor studie har funnit att tidpunkten för kaffedrickande kan påverka hälsan och hur länge man lever. Studien påvisar att risken att dö i förtid och risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar om man dricker sitt kaffe enbart under morgonen samt förmiddagen och inte utspritt över hela dygnet.
Den stora amerikanska studien, som publicerades i European Heart Journal, har för första gången studerat en intressant aspekt, nämligen hur tidpunkten för kaffedrickande påverkar hälsan.
I studien följdes fler än 40 000 vuxna personer över 18 år mellan åren 1999-2018. Deltagarna intervjuades och de fick lämna uppgifter om vad de druckit och ätit under dygnet före intervjun. Intervjuerna genomfördes i totalt 10 omgångar under den nästan 20 år långa perioden.
Kaffedrickandet delades in i tre tidsspann. Dessa omfattade morgon (kl. 04.00-11.59), eftermiddag (kl. 12.00-16.59) samt kväll (kl. 17.00-03.59). Studiens resultat tydde på att dricka kaffe under morgontimmarna är bättre för hälsan än att sprida ut sina koppar under hela dagen.
Man samlade in information om dödsfall och dödsorsaker från det nationella registret i USA under tidsperioden ifråga. Vid jämförelse med personer som inte drack kaffe alls, hade de som drack kaffe enbart under morgontimmarna 16 procents lägre risk att dö i förtid (av alla orsaker), samt 31 procents lägre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom. Risken att dö i cancer minskade dock inte.
Den lägre risken sågs bland personer som hade ett lägre kaffeintag (1-2 koppar). Även vid ett högre intag av kaffe (3 eller fler koppar) sågs den, tidigare nämnda, lägre risken. Däremot såg man inte detta fenomen bland de som drack kaffe utspritt över hela dygnet.
Att dricka kaffe på morgonen verkar hjälpa kroppens naturliga dygnsrytm och minska inflammationer, menar forskarna. Kaffe innehåller nämligen antioxidanter som minskar inflammation i kroppen. Detta genom att neutralisera skadliga fria radikaler vilka kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Nivåerna av vissa inflammatoriska markörer i blodet är som högts på morgonen. Detta gör den anti-inflammatoriska effekten mest fördelaktig under morgontid.
Kaffedrickande på eftermiddagen skulle däremot kunna störa kroppens dygnsrytm och nivåerna av exempelvis melatonin. Låga nivåer av melatonin har kunnat kopplas till högre blodtryck och oxidativ stress, samt ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.
Mer forskning är nödvändig för att man skall kunna dra säkra slutsatser av studien. Resultatet visar enbart på en koppling mellan kaffedrickande på morgonen och minskad risk att dö i förtid, inte på ett orsakssamband. Det kan vara så att personer som dricker kaffe på morgonen tillhör en grupp personer som har en hälsosammare livsstil överlag, vilket förstås också kan spela in i den lägre risken. Genetiska faktorer kopplade till kaffedrickande har heller inte undersökts.
Den som har problem med bakterier i tandköttet kan behöva vara försiktig med koffein från kaffe, energidrycker eller annat. Detta på grund av koffeinets förmåga att bryta ner benvävnaden. Att kaffe kan öka risken för parodontit, visar forskning som Tf tidigare skrivit om.