- Forskning
- Hälsa
Alzheimers och andra demenssjukdomar har starka kopplingar till parodontit (tandlossning). Hos avlidna Alzheimerspatienter har man funnit elakartade munbakterier i hjärnvävnaden. Men vad som är orsak och verkan är inte klarlagt. Den tydliga kopplingen mellan munhålans bakterier och demens gör det särskilt angeläget att munhälsan prioriteras hos äldre personer.
Flera forskningsrapporter redovisar tydliga kopplingar mellan elakartade bakterier som finns i munhålan och olika demenssjukdomar. De som haft parodontit tio år eller längre hade jämfört med personer utan parodontit högre risk för Alzheimers sjukdom.
En kartläggning av vilka bakterier som finns hos personer med parodontit har gjorts. Forskarna har också undersökt om det är skillnad mellan dem med och utan Alzheimers sjukdom. Resultatet visar att personer med Alzheimers sjukdom har fler och mer elakartade bakterier än gruppen utan demens.
Andra studier visar att man har funnit bakterier från munhålan i hjärnan hos avlidna personer med Alzheimers sjukdom. Även djurförsök ger sådana indikationer. Ett nyligen startat forskningsprojekt för att undersöka kopplingen mellan demenssjukdom och munhålebakterier pågår bland annat vid Örebro universitet.
Fortfarande är mekanismen okänd och därför är det svårt att säga om det är munhålebakterier som orsakar vissa demenssjukdomar eller om personerna i fråga får sämre munhälsa på grund av sjukdomen eller om de får parodontit på grund av försämrad tandhygien. Eftersom elakartade bakterier i munhålan negativt påverkar olika sjukdomar inklusive demens så är det angeläget att hjälpa äldre till bättre munhälsa.