- Forskning
- Hälsa
Parodontit (tandlossningssjukdom) och andra besvär i munhålan verkar kunna läka ut med medicin mot diabetes. Detta är intressant forskning som man behöver titta närmare på. Det handlar alltså om medicinen metformin som hanterar blodsockret och därmed minskar inflammationer orsakade av för mycket socker hos personer med diabetes typ 2.
Diabetes typ 2 innebär att kroppen inte riktigt klarar att hantera blodsockret. Kroppen tar inte längre hand om socker tillräckligt effektivt i blodet, vilket leder till blodsockerhöjningar, inflammationer och viktökning.
Nu har forskare funnit att läkemedlet metformin, som används mot typ 2 diabetes, också reducerar inflammationer i munhålan och leder till "läkning" av tandlossningssjukom och dessutom medför läkemedlet viktminskning.
Tandlossningssjukdomar behandlas i dag med djuprengöring av tänderna och antibiotika. Tyvärr gör detta endast att besvären bromsas upp. Läkemedlet metmorfin påverkar sockermetabolismen och har nu visat sig minska benförlusten vid periodental sjukdom, vilket verkar bero på att kroppen bättre kan kontrollera sockernivåerna i blodet.
Metmorfin kan alltså vara en ny lösning för att behandla tandlossningssjukdom och också för att hindra andra munhålesjukdomar och kanske också systemiska sjukdomar. Därtill kommer att metmorfin är en billig medicin som är tillgänglig runt om i världen.
Intressant är också att forskningen visar att många sjukdomar med start i munhålan kan bero på inflammationer på grund av för hög sockerkonsumtion eller att kroppen har försämrad förmåga att hantera socker. Det leder till sämre bakterieflora, som i sin tur påverkar kroppen och tänderna.
Slutsatsen man kan dra är att minskad sockerkonsumtion skulle kunna ge samma resultat som läkemedlet metmorfin. Enda problemet är att många har svårt att avstå från socker och andra snabba kolhydrater. Men effekten blir troligen densamma. Har man tandlossningssjukdom är det alltså bra att avstå från socker och snabba kolhydrater och därmed stabiliseras också bakteriefloran i munhålan.
Till artikel i Dental Tribune (engelska)
Till forskningsartikeln (engelska)