Alltmer tyder på att avsaknad av tänder, inflammationer och elakartade bakterier i munhålan kan orsaka Alzheimers sjukdom. Teorierna om orsaken är flera, men mycket tyder på att munhålebakterier samlas i hjärnan och att även andra faktorer som näringsstatus och gifter påverkar risken. 

Mekanismerna bakom sambandet mellan Alzheimers sjukdom och dålig tandhälsa diskuteras, men när ytterligare en ny stor undersökning publicerats omfattande 11 000 personer som också tyder på munhälsans betydelse för utveckling av Alzheimers sjukdom  måste det tas på allvar.

Att forskare funnit munbakterier i hjärnan hos Altzhemerssjuka personer är ytterligare något som talar för kopplingar mellan dålig munhälsa, parodontit respektive rotfyllningar. Avståndet mellan munhålan och hjjärnan är inte långt, vilket även neurologen Patrick Störtebecker skrev om redan på 1980- och 90-talen.

Inflammationer i tänder och käkben kan också påverka hjärnan negativt och kanske påskynda begynnande besvär liksom förämrad näringsstatus som kan uppstå om tuggförmågan är nedsatt.

Finns gifter i kroppen på grund av amalgamfyllningar eller bakteriegifter (som ständigt bildas från bakterier i tandköttet eller infekterade rotfyllda tänder) så försämras kanske prognosen ytterligare.

Flera olika faktorer som har med munhålan att göra kan bidra till ökad risk för Alzhemers sjukdom eller andra former av kognitiva besvär. Därför är det viktigt att värna tandhälsan genom att äta näringsriktigt. Det handlar bland annat om att få i sig tillräckligt med mineraler, fettlösliga vitaminer och C-vitamin.

För säkerhets skull bör man borsta tänderna med tandkräm som hydroxiapatit, d.v.s. det ämne som tänderna består av för att garantera remineralisering efter syraattacker. 

Självklart är det viktigt att gå till tandläkaren regelbundet för att laga eventuella hål. Dock måste man själv ha koll på vilka material som används och i fall man tycker det är OK med rotfyllningar eller inte. 

Intressant är i alla fall att Tandläkartidningen tagit upp detta med munhalsan och Alzheimers sjukdom. Dock verkar artikelförfattaren främst se till antal kvarvarande tänder, trots att många andra faktorer också påverkar. Se länk nedan. 
Till Tandläkartidningens artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)