- Forskning
- Hälsa

En ny forskningsstudie ledd av forskare vid Umeå universitet har publicerats och visar att det finns en koppling mellan vissa gener och kariesangrepp. Allt annat lika så kan den som har oturen att ha fel gener få två hål mer i tänderna än den som har gynnsamma gener. Detta visar tydligt, menar artikelförfattarna, att det finns en koppling mellan tänderna, övriga kroppen och hälsan. Forskarna kunde också se att det finns ett samband mellan karies och hjärtkärlsjukdomar liksom till övervikt och fetma.
Hål i tänderna och tandlossning beror således inte bara på hur väl man sköter sin munhygien och hur mycket sötsaker man äter. Även ärftliga egenskaper och faktorer som fetma, utbildning och personlighet kan spela roll, enligt ett pressmeddelande från Umeå universitet.
- Vi kan bland annat se att det verkar finnas ett direkt orsakssamband mellan riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom och karies i tänderna, säger Ingegerd Johansson, senior professor vid Odontologiska institutionen vid Umeå universitet och den som lett studien.
Den aktuella studien är en så kallad metaanalys där forskare har kombinerat data från nio internationella kliniska studier med 62 000 deltagare med uppgifter om självrapporterad tandhälsa från UK Biobank med 461 000 deltagare i Storbritannien. Underlaget har analyserats med skanning av miljontals strategiska punkter i arvsmassan, genomet. Det gör studien till den största i sitt slag.
Forskarna kunde identifiera 47 nya lokus med koppling till karies. Studien bekräftade dessutom ett sedan tidigare känt immunrelaterat risklokus med koppling till aggressiv tandlossning. Bland de gener som kunde kopplas till karies finns sådana med kända funktioner för bildning av tänder och käkben, för salivens skyddsförmåga och som påverkar vilka bakterier som finns på tandytan.
Den gen som hade störst effekt kunde skattas till att ge skillnad på två kariesangripna tandytor. Avsaknad av denna gen eller försämrad funktion innebär att man statistiskt har två hål i tänderna mer än den som har god funktion i denna gen och där allt annat är lika.
I studien tittade man även på genetisk koppling till kardiometabola folkhälsofaktorer som rökning, övervikt, utbildning och personlighet. Det gick även där att se en koppling till tandhälsan. Genom att göra en särskild analys, så kallad Mendelisk randomisering, kunde man se att det inte bara handlar om en samvariation utan att det också finns ett direkt orsakssamband mellan karies och kardiometabola riskfaktorer.
Bra kostvanor och god munhygien är förstås extra viktigt om man har ogynnsamma gener. Detta är ytterligare ett argument för att tandhälsan ska ingå i den allmänna hälso- och sjukvårdens försäkringssystem. Tänderna är en del av kroppen och många sjukdomar startar i munhålan.
Till pressmeddelande från Umeå universitet
Till den vetenskapliga artikeln