- Forskning
- Hälsa
Vikten av kostfiber har varit känt länge, men kanske är det först nu forskarna verkligen fått kläm mer i detalj på varför. Den nya forskningen visar att tjocktarmens hälsa förbättras om man äter fibrer och försämras om de saknas. Studier är gjorda på möss. Efter tre dagar på extremt fiberfattig kost var tarmens slem- och mucuslager förstört och sjukdomsprocesser började uppträda.
Alla som slår vakt om sin hälsa bör även tänka på vad tarmbakterierna behöver för att må bra. Kostfibrer är en viktig näringskälla för tarmbakterierna och med försämrad tarmflora uppträder många olika symtom som viktuppgång, inflammatoriska sjukdomar, högt blodsocker och försämrad insulinkänslighet.
– Det blir allt tydligare i västvärlden att den genomsnittliga personens fiberintag har minskat drastiskt under de senaste decennierna, säger en av forskningsledarna, Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin som studerar tarmbakteriernas betydelse vid metabola sjukdomar.
Mössen som fick extremt fiberfattig kost försämrade tarmens skydd så mycket att bakterier kunde penetrera slemhinnan och komma in i blodet med risk för inflammatoriska sjukdomar. Forskarna anser att det visar det inre mukuslagrets har stor betydelse för att separera tarmbakterierna från våra egna celler. Transplantation av tarmbakterier minskade snabbt symtomen.
Intressant var att tillskott av bifidobakterier förbättrade tarmslemmets tillväxt, vilket är bra. Men de nya tarmbakterierna gav inte tillräckligt skydd utan fotfarande kunde bakterierna nå fram till tarmväggen med risk för att tarmslemhinnan förstörs och att bakterier kan läcka in i blodet.
Tillskott av inulin, som är en slags kostfiber, förhindrade faktiskt att bakterierna kom i kontakt med tarmcellerna men ökade inte tillväxten av tarmes slemlager. Därför behövs både fibrer som näring till bakterierna och bakaterietillskott om man vill läka magen.
Samspelet mellan människans tarmflora (mikrobiomet) och kosten är komplext. Dock kan vi efter den senaste forskningen inom området konstatera att det behövs en god kost och ofta också fibrer och bakterietillskott.
Till den vetenskapliga artikeln (engelska)
Till mer information (på svenska)