- Forskning
- Hälsa

I senaste numret av Tf-bladet (nr 2/2018) redovisas forskning om epifaryngit eller inflammation i nässvalgrummet. Det handlar om inflammation i området mellan svalget och näshålan och orsaken tros vara luftföroreningar eller bakterier som andas in. Flera besvär som har med störningar av det autonoma (självständiga) nervsystemet verkar kunna uppkomma. Exempel på detta är frusenhet, hjärtklappning, yrsel, migrän och magproblem. Frågan är om långvarig inandning av kvicksilverånga kan ge epifaryngit.
I Tf-bladet berättar Gert Brodén om hur epifaryngit diagnostiseras och vilka symtom som är vanliga. Flera kroniska sjukdomar tycks ha förbättrats efter behandling. Gert Brodén ställer i artikeln frågan om epifaryngit kan vara en orsak till att vissa amalgamskadade inte blir friska efter amalgamsanering.
Behandlingen av epifaryngit görs genom att stryka enprocentig zinkkloridlösning på väggarna av epifarynx, vilket en läkare eller sjuksköterska skulle kunna göra. Frågan är bara om svenska läkare är beredda att försöka diagnostisera detta problem och bistå med behandlingen.
Epifaryngit ska inte förväxlas med faryngit som handlar om svullnad i inre men mer synliga delar av svalget och gomseglet. Epifaryngit är alltså ett tillstånd som är svårt att både uppräcka och se och det behövs endoskopi eller att man analyserar prover från epifarynx.