- Hälsa
Läckande tarm pratar man alltmer om och sådana problem kan få allvarliga konsekvenser. Vid flera bakteriesjukdomar, bland annat kolera, öppnar sig tarmväggen så att vatten rinner ut samtidigt som mineraler eller så kallade elektrolyter försvinner. Om tarmen läcker lite mindre innebär det främst att man kan få matallergier, men även olika kroniska sjukdomar kan uppträda. Kunskaperna om hur läckande tarm uppstår och vilka konsekvenser det kan få är i dag otillräckliga.
Tarmslemhinnan är endast ett cellager tjock och för bara några årtionden sedan upptäcktes ämnet zonulin som är ett slags lim som gör att cellerna är täta och endast det som kroppen aktivt vill ta upp till blodet kommer igenom. Men när zonulinet störs kan mellanrummen mellan cellerna i tarmslemhinnan öka och olika ämnen kan släppas igenom.
Forskare tror att autoimmuna sjukdomar och allergier kan ha med läckande tarm att göra. Anledningen är att proteiner av olika slag som normalt inte ska finnas i blodet tränger in genom tarmväggen. Zonulin har en avgörande betydlelse visar forskning.
Hos patienter med Celiaki har man uppmätt höga halter zonulin. Tog man bort gluten minskade zonulin och celiakin förbättrades. Ett intressant experiment gjordes på IBS-patienter. Försökspersonerna fick först svälja kontrastmedel och därefter fördes det ner en mikroskopkamera i tarmen och sedan testade forskarna olika matvaror.
Det dröjde inte länge förrän kontrastmedlet började läcka ut. Tarmens slemhinna hade altså förstörts och blev mer genomtränglig. Inte bara för kontrastvätskan utan även proteiner, bakterier, virus och andra mikroorganismer kunde då tränga in i blodet. Patienter som lade om kosten genom att avstå från sådant som man funnit skapade läckande tarm blev bättre i sin sjukdom.
Alkohol, emulgatorer och fettrik mat är sådant som kan trigga igång en läckande tarm. Detsamma gäller vete och gluten och det finns studier som visar att gluten kan göra tarmen mer genomsläpplig även hos personer som tidigare inte haft några sådana problem.