- Forskning
- Hälsa
Lungorna är utsatta för en hög nivå av syrgas, 21 % i inandningsluften, och risken för att lungorna skadas genom bildning av syreradikaler ökar om antioxidantskyddet är dåligt. Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, är en nedbrytning av de små, tunnväggiga lungblåsor där utbytet av syre-koldioxid sker. När blåsorna skadas och minskar i antal försämras förmågan att få tillräckligt med syre, speciellt vid ansträngning. När försämringen uppfyller vissa kriterier, speciellt hos äldre, sätt diagnosen KOL.
Orsaker till sjukdomen kan vara flera. Rökning, giftiga gaser eller partiklar som andas in där dieselbilar står för den större delen är de som oftast anges. Kvicksilver i gasform som avges från amalgamfyllningar är också en lungskadande gas, men nämns inte som orsak till KOL.
Ett dåligt antioxidantförsvar försämrar förmågan att motstå syreradikaler och lungskadande ämnen och frågan är om KOL-patienter har en låg nivå av antioxidanter, om en låg nivå ökar risken för att få KOL, och om kosttillskott kan förbättra tillståndet hos dem som redan ådragit sig sjukdomen.
Frågorna är dåligt undersökta men en början till att besvara den första frågan presenteras i en spansk studie där man mätt vitaminhalter i serum och intaget i födan hos 183 personer över 65 år, varav 21 % diagnosticerades med KOL. Födointag och antioxidantstaus hos en grupp matchande, friska personer var kontroller och ingick i en större studie om föda och hälsa. Personer med andra sjukdomar, speciellt mag-tarmsjukdomar, cancer, leverstörningar eller demens eller alkoholintag som översteg 10 % av kaloriintaget uteslöts. Medicinjournaler och medicinintag registrerades liksom rökning, kroppsfett och andra faktorer som kunde inverka på vitaminupptag och omsättning.
De vitaminer som mättes var retinol (vitamin A), alfa-tocoferol (vitamin E), beta.karoten, vitamin C och totala antioxidantkapaciteten, förmågan hos ett blodprov att motstå oxidativ stress. Alla personerna bodde på äldreboenden men hade flera menyer att välja på dagligen och mat och rester vägdes vid varje måltid. Intag av frukt registrerades, liksom eventuellt intag av vitamintillskott och föda som intogs mellan måltiderna Mat-testerna skedde under en 7-dagarsperiod och ansågs återspegla normalintag.
En stor del av hela populationen hade otillräckligt intag av vitamin E och beta-karoten. Totala antioxidantkapaciteten var signifikant relaterad till intaget av frukt. Personerna med KOL var oftare män och rökare och deras diet hade lägre antioxidanthalt jämfört med kontroller. Intaget av vitaminerna skilde sig inte åt mellan KOL-patienter och kontroller, men dem som hade ett intag av mindre än 150 % av rekommenderat dagligt intag, RDI, av vitamin C hade högre risk för KOL. Rökning förbrukar mer vitamin C. De som hade ett intag av mindre än 75 % av RDI för vitamin A hade också högre risk.
Serumnivåerna av vitaminerna C och E skilde sig inte signifikant åt mellan sjuka och kontroller, däremot visade kostanalysen jämfört med serumhalten att rökare förbrukade mer vitamin C. För vitamin E låg serumhalterna under normalnivåer för både sjuka och kontroller, trots intag över RDI. Forskarna diskuterar möjlig inverkan av statiner.
Resultaten i denna studie, även om den är liten, överensstämmer med andra studier av vitaminer och risk för KOL och det finns även studier som visar att parodontit, låga nivåer av magnesium och vitamin D är associerade med ökad risk för KOL.