Lungorna är utsatta för en hög nivå av syrgas, 21 % i inandningsluften, och risken för att lungorna skadas genom bildning av syreradikaler ökar om antioxidantskyddet är dåligt. Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, är en nedbrytning av de små, tunnväggiga lungblåsor där utbytet av syre-koldioxid sker. När blåsorna skadas och minskar i antal försämras förmågan att få tillräckligt med syre, speciellt vid ansträngning. När försämringen uppfyller vissa kriterier, speciellt hos äldre, sätt diagnosen KOL.

Orsaker till sjukdomen kan vara flera. Rökning, giftiga gaser eller partiklar som andas in där dieselbilar står för den större delen är de som oftast anges. Kvicksilver i gasform som avges från amalgamfyllningar är också en lungskadande gas, men nämns inte som orsak till KOL.

Ett dåligt antioxidantförsvar försämrar förmågan att motstå syreradikaler och lungskadande ämnen och frågan är om KOL-patienter har en låg nivå av antioxidanter, om en låg nivå ökar risken för att få KOL, och om kosttillskott kan förbättra tillståndet hos dem som redan ådragit sig sjukdomen.

Frågorna är dåligt undersökta men en början till att besvara den första frågan presenteras i en spansk studie där man mätt vitaminhalter i serum och intaget i födan hos 183 personer över 65 år, varav 21 % diagnosticerades med KOL. Födointag och antioxidantstaus hos en grupp matchande, friska personer var kontroller och ingick i en större studie om föda och hälsa. Personer med andra sjukdomar, speciellt mag-tarmsjukdomar, cancer, leverstörningar eller demens eller alkoholintag som översteg 10 % av kaloriintaget uteslöts. Medicinjournaler och medicinintag registrerades liksom rökning, kroppsfett och andra faktorer som kunde inverka på vitaminupptag och omsättning.

De vitaminer som mättes var retinol (vitamin A), alfa-tocoferol (vitamin E), beta.karoten, vitamin C och totala antioxidantkapaciteten, förmågan hos ett blodprov att motstå oxidativ stress. Alla personerna bodde på äldreboenden men hade flera menyer att välja på dagligen och mat och rester vägdes vid varje måltid. Intag av frukt registrerades, liksom eventuellt intag av vitamintillskott och föda som intogs mellan måltiderna  Mat-testerna skedde under en 7-dagarsperiod och ansågs återspegla normalintag.

En stor del av hela populationen hade otillräckligt intag av vitamin E och beta-karoten. Totala antioxidantkapaciteten var signifikant relaterad till intaget av frukt. Personerna med KOL var oftare män och rökare och deras diet hade lägre antioxidanthalt jämfört med kontroller. Intaget av vitaminerna skilde sig inte åt mellan KOL-patienter och kontroller, men dem som hade ett intag av mindre  än 150 % av rekommenderat dagligt intag, RDI, av vitamin C hade högre  risk för KOL. Rökning förbrukar mer vitamin C. De som hade ett intag av mindre än 75 % av RDI för vitamin A hade också högre risk.

Serumnivåerna av vitaminerna C och E skilde sig inte signifikant åt mellan sjuka och kontroller, däremot visade kostanalysen jämfört med serumhalten att rökare förbrukade mer vitamin C. För vitamin E låg serumhalterna under normalnivåer för både sjuka och kontroller, trots intag över RDI. Forskarna diskuterar möjlig inverkan av statiner.

Resultaten i denna studie, även om den är liten, överensstämmer med andra studier av vitaminer och risk för KOL och det finns även studier som visar att parodontit, låga nivåer av magnesium och vitamin D är associerade med ökad risk för KOL.

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=10286581&fulltextType=RA&fileId=S0007114516000878

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)