- Hälsa
Liberalen Willhelm Sundman har under dagen fått stort utrymme i media efter intervju i Örebros lokalradio. Han ondgör sig där över att Tandhälsoförbundets distrikt och Elöverkänsligas förening får bidrag från regionen som handikapporganisationer. Bland annat säger han att elöverkänslighet och amalgamsjuka inte finns och tror uppenbart att Tandhälsoförbundet endast sysslar med amalgam. Dessa påhopp måste förstås bemötas.
P4 Örebro har haft ett inslag där liberalen Willhelm Sundman berättat att han inte anser att Tandhälsoförbundet och Elöverkänsligas förening i Örebro ska få regionala medel som handikapporganisationer. Orsaken enligt honom är att våra medlemmar inte har en diagnos.
Liberalerna gör alltså en helt egen tolkning av vad som menas med en handikapporganisation, trots att det finns definierat i lag. Av förordningen som styr Socialstyrelsens godkännande av handikappföreningar framgår att en sådan organisation ska ha medlemmar som till övervägande del är personer som till följd av varaktiga funktionshinder möter stora svårigheter i det dagliga livet. Det handlar alltså inte om några diagnoser.
Av Socialstyrelsen godkända handikapporganisationer finns allt från personer med ångest och depressioner till sådana med cancerdiagnoser, MS och Parkinsons sjukdom. Bland dessa finns också Tandhälsoförbundet och Elöverkänsligas riksförbund. Båda organisationerna är också med i Funktionsrätt Sverige och i Örebro deltar båda i Funktionsrätt Örebro, det vill säga den regionala organisationen.
Förutom svensk lag finns även en konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Inte heller den tar upp diagnoser utan det handlar om möjlighet att delta i samhället på lika villkor som personer utan funktionshinder. Att en svensk regionpolitiker gör en egen tolkning av vad en handikapporganisation är och dessutom på tvärs med Socialstyrelsens definition är märkligt.
Det Sundman säger i radioinslaget är att amalgam inte är en diagnos. Han nämner inte att amalgam till hälften består av kvicksilver som ständigt läcker ut ur fyllningarna. Personer med genetiskt dålig avgiftning får förgiftningssymtom och en del blir allergiska. Det är sant att amalgam inte är en diagnos utan det är kvicksilverinnehållet i amalgamet man blir sjuk av. Mängder av forskningsrapporter finns som visar det.
Ingenting sägs i inslaget om alla andra tandvårdsfrågor som Tf driver och de handikapp t.ex. avsaknad av tänder eller dålig andedräkt kan utgöra. Även det är märkliga uttalanden, som han utan vidare får mediautrymme för. Sjukvårdens diagnoser litar till symtom och nästan aldrig finns vetenskapliga bevis för orsaken till sjukdomen.
Han tillhör själv nykterhetsrörelsen och är journalist och har jobbat med politik länge. Frågan är om han har några kunskaper över huvud taget i denna fråga. Han borde läsa på vår hemsida om alla de personer som tillfrisknat efter amalgamsanering och de många forskningsrapporter som ger stöd för detta.
Märkligt är också att tidigare agerade liberalerna kraftfull i riksdagen tillsammans med Tf för ett amalgamförbud på grund av riskerna för hälsan. Många av de dåvarande folkpartisterna skrev motioner om behov av amalgamförbud och ordnade till och med seminarier i riksdagen i denna fråga. Vart är liberalerna på väg?
Det finns också anledning att fråga sig om vi verkligen har fria och oberoende journalister i de statligt finansierade radio- och TV-kanalerna? Ingen borde få uttala sig negativt om en grupp människor utan att även den gruppen får komma till tals. Är det senare inte möjligt borde inslaget inte sändas i statligt finansierad media som ska vara neutral och oberoende.
Gällande forskning om amalgam så är det väl känt att sådana fyllningar läcker kvicksilverånga och att känsliga individer kan bli svårt sjuka. Kvicksilver betecknas som ett cell- och miljögift. Hälsoriskerna redovisades av Dentalmaterialutredningen (2003:53) i ett delbetänkande skrivet av professor Maths Berlin som då var en av de mest kunniga inom området. IAOMT har ett position paper som redovisar en stor mängd forskning om amalgamets hälsorisker. Se också Tf:s särskilda hemsida om amalgam
EU beslutade redan 2018 att ta bort amalgam för känsliga grupper som barn och gravida. Att dessa grupper valdes i utfasningen beror på att barn är mer känsliga än vuxna för utvecklingsskador till följd av kvicksilver från amalgam både i fosterlivet och senare när de är spädbarn eller lite större barn.