- Hälsa
- Miljö
- Politik

Livsmedelstillsatsen E 171 eller titandioxid anses inte längre säker för hälsan och denna tillsats tillåts inte längre som livsmedelstillsats. Den innehåller nanopartiklar som visat sig ge "genotoxiska effekter", vilket innebär att risken för cancer ökar. Titandioxid används som vitt färgämne i yoghurt, glass, tuggummi med mera. Ämnet finns också som färgämne i läkemedel, tandkrämer, kosmetika etc.
Det är bra att titandioxid försvinner som tillsats i matvaror. Beslutet gäller från den 7 augusti i år. En del medlemmar i Tandhälsoförbundet (Tf) är extremt känsliga för titan. En kvinna fick exempelvis allvarliga problem efter att ha gipsat armen med vitt gips som innehöll några få procent titandioxid. Andra kan bli sjuka av titandioxid i dentala material som exempelvis kompositer och cement.
Risken för cancer av nanopartiklar av titandioxid har diskuterats en längre tid. Redan 2019 förbjöd Frankrike titandioxid som färgämne i livsmedel på grund av att de inte kunde garantera befolkningens säkerhet.
Titandioxid finns dock i så mycket annat också, som i tandkrämer, solskyddsmedel, kosmetika, väggfärger, läkemedel, dentala material med mera. Allt är dock inte nanopartiklar, det vill säga partiklar som är 1-100 nanometer. En del är i form av större partiklar och möjligen påverkar de inte lika mycket.
Intressant är om titandioxid nu försvinner även från solskyddskrämer, kosmetika, mediciner och annat som använder titandioxid som färgämne. Det vore rimligt, men framtiden får utvisa hur det går.
Titan är en tungmetall och en del blir allergiska och då tål de varken titandioxid, titanlegeringar eller titanpartiklar. Många utsätts för titan eftersom det finns överallt i samhället. Allergier är därför inte helt ovanligt, men vanliga hudtester förmår sällan upptäcka titanallergi. Melisa-testet visar dock att titanallergi inte alls är ovanligt.
Alla bör undvika titan så långt som möjligt. Nu försvinner det snart från livsmedel, men håll ögonen öppna för tillsatsen E171 i andra varor. Välj också bort titanimplantat där det går. Som implantat i käken är det för de flesta bättre med implantat av zirkonia.
Till artikel på Livsmedelsverkets hemsida om riskerna
Artikel om hur tarmfloran påverkas av titandioxid
IAOMT:s position paper gällande titan i tandvården (engelska)